Nieuws Actueel

Schippers: 12 miljoen voor verbetering van zorg voor vrouwen

Het kabinet steekt 12 miljoen euro in onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. Dat maakt minister Schippers (Volks- gezondheid) vandaag bekend. Vrouwen reageren nogal eens anders op medicijnen dan mannen en vertonen bij ziektes vaak andere symptomen, schrijft het AD.

Hanneke Keultjes (Het Parool), redactie De Ondernemer 7 maart 2016

Wachtkamerziekenhuis

Schippers wil deze verschillen tussen mannen en vrouwen aanpakken. ,,We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is onacceptabel." Daarom wordt vandaag een miljoeneninvestering bekendgemaakt, op het congres van vrouwenorganisatie Women INC, die het probleem vorig jaar op de kaart zette. Schippers: ,,We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen weten we nog veel te weinig."

Thea Boss ondervond aan den lijve dat artsen lang niet altijd oog hebben voor de verschillen tussen manen en vrouwen. Op een zaterdag, net terug van een begrafenis, werd ze als vanuit het niets ziek. ,,Ik moest telkens overgeven en had vreselijke pijn in het kuiltje net onder de borst." De gebelde huisartsenpost wist het wel: 'U hebt last van de maag. Laat uw man maar pillen komen halen'. ,,Ze hadden me niet eens gezien."

Alarmbellen

Boss (nu 65) voelde zich 4 dagen later ondanks de maagtabletten nog altijd beroerd en ging naar haar eigen huisarts. Die vertrouwde het niet en stuurde haar naar het ziekenhuis om bloed te prikken. ,,Toen gingen alle alarmbellen af. Het bleek een hartinfarct. Omdat ik daar al dagen mee rondliep, was een derde van mijn hart al afgestorven." Boss kan het, bijna 8 jaar later, navertellen. ,,Het is een wondertje dat ik het heb overleefd."

Cardioloog Yolande Appelman, verbonden aan VUmc in Amsterdam, noemt het verhaal van Boss 'helaas een goed voorbeeld'. ,,Vrouwen kunnen andere klachten hebben dan de standaardsymptomen van een infarct: pijn op de borst met een uitstralende pijn naar de linkerarm. Pijn in de maag, in de kaak, tussen de schouderbladen of juist in de rechterarm," somt ze op.

Probleem is dat huisartsen en soms zelfs cardiologen daar niet van doordrongen zijn. Appelman: ,,Daardoor wordt een hartinfarct bij vrouwen - met name bij jonge vrouwen - vaker gemist."

Niet voor niets zijn hart- en vaatziekten bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. De cardioloog pleit ervoor vrouwen beter te controleren, vooral ná de overgang, als het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. ,,De bloeddruk en het cholesterol worden hoger en er is vaker sprake van suikerziekte. Allemaal risicofactoren. Als een vrouw voor de grote teen bij de huisarts komt, laat die dan ook meteen even de bloeddruk opnemen."

Vrouwenlichaam

Vrouwen kunnen niet alleen heel andere symptomen hebben, medicijngebruik kan voor hen ook heel anders uitpakken dan bij mannen. Zo hebben vrouwen 60 procent méér kans op bijwerkingen dan mannen. Tot 1990 werd medicatie voordat het op de markt kwam uitsluitend op gezonde, blanke, jonge mannen getest. Maar die middelen liggen nu nog altijd in de apotheek en worden nog door miljoenen mensen geslikt - mannen én vrouwen. Terwijl niemand precies weet of een vrouwenlichaam hetzelfde op de medicijnen reageert als een mannenlichaam.

Meer onderzoek is dus nodig, beaamt Loes Visser, ziekenhuisapotheker in Den Haag en universitair hoofddocent farmaco-epidemiologie bij het Erasmus MC. Zij doet onderzoek naar de effectiviteit en bijwerkingen van medicijnen. Zomaar een voorbeeld: vrouwen die plastabletten slikken worden vier keer vaker met ernstige bijwerkingen opgenomen in het ziekenhuis dan mannen. ,,Er is dus een verschil," constateert Visser. ,,Maar hoe komt dat nou? Krijgen vrouwen dat middel vaker voorgeschreven waardoor ze automatisch ook vaker bijwerkingen krijgen? Of reageert een vrouwenlijf anders? We weten het niet."

Al ligt de reden van het verschil in reacties van een vrouwenlichaam voor de hand: de hormoonhuishouding is anders dan die van mannen. ,,Maar het blijft gissen, want goed onderzoek is er nooit naar gedaan." Visser hoopt dat de miljoenen van Schippers dat wel mogelijk maken. ,,De farmaceutische industrie doet dat uit zichzelf echt niet, want dat kost alleen maar geld. Er is druk vanuit de overheid nodig."