Actueel

Schoenmakers, goudsmeden en kleermakers verdwijnen vaker uit straatbeeld

 
Schoenmaker aan het werk Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Schoenmakers, goudsmeden, kleer- en kaarsenmakers: het zijn enkele ambachtelijke beroepen die verdwijnen uit het straatbeeld, blijkt uit een inventarisatie van AmbachtNederland. Consumenten nemen steeds minder vaak de moeite om hun kapotte producten te laten repareren.

Lees verder onder de advertentie

Volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, vragen jongeren zich vooral af of zij de kost kunnen verdienen met ambachtswerk. ,,Veel van deze beroepen hebben bovendien een stoffig imago. Het blijft namelijk handwerk en die terughoudendheid zie je ook terug in bijvoorbeeld de bouw en techniek”, aldus de hoogleraar aan NU.nl.

Wilthagen benadrukt dat veel consumenten ook niet meer de moeite nemen om iets te laten repareren. ,,Mensen gaan niet meer naar de schoenmaker omdat er talloze goedkopere alternatieven uit bijvoorbeeld China te koop zijn. Er is dus meer concurrentie.”

Mensen gaan niet meer naar de schoenmaker omdat er talloze goedkopere alternatieven uit bijvoorbeeld China te koop zijn

Ton Wilthagen Hoogleraar arbeidsmarkt Tilburg University

Daar komt bij dat veel ondernemers geen opvolger kunnen vinden als ze met pensioen gaan. En jongeren zijn nauwelijks bekend met ambachtelijke beroepen. Momenteel zijn er naar schatting nog maar enkele tienduizenden ambachtslieden actief in ons land.

Lees verder onder de advertentie

,,Voor al deze ambachten geldt dat de gemiddelde leeftijd van deze ondernemers hoog is. Zij willen hun bedrijf overdragen of moeten stoppen”, zegt een woordvoerder van AmbachtNederland. ,,Bedrijfsopvolgers zijn er niet of onvoldoende. De instroom is lager dan de uitstroom.”

Lees ook: Floris Postmes (21) leerde zichzelf het ambacht en maakt nu messen van duizenden euro’s

‘Vakmanschap is duurzaam en belangrijk werk’

De branchevereniging noemt een voorbeeld van twee lijstenmakers uit het oosten van ons land. ,,Zij belden ons over dat ze een opvolger zoeken. Als die niet gevonden wordt, sluiten die bedrijven. En zo verdwijnen mooie bedrijven met stille trom, want er zijn geen vacatures en aantallen worden niet geregistreerd in formele statistieken van het CBS.”

Lees verder onder de advertentie

Ook in de zeilmakerij worden veel mensen gezocht. Maar daar is het probleem dat er maar één opleidingsplek is en die is in Friesland. ,,Dat betekent dat je daar niet naartoe gaat als jongere uit Zeeland”, zegt de woordvoerder. En dat geldt voor meer ambachtelijke opleidingen.

Wilthagen vindt het vooral erg jammer dat ambachtelijke beroepen steeds meer verdwijnen. ,,Het is natuurlijk erg duurzaam, echt vakmanschap en daarmee heel belangrijk werk. Maar niet iedereen ambieert dit aangezien je ondernemend moet zijn en dus niet voor een baas werkt. En het zijn vaak eenpitters met eigen machines en werkplek.”

Lees ook: Wybe van der Gang maakt horloges zoals niemand dat in Nederland kan: ‘Dit kom je bij geen enkel merk tegen’

Lees verder onder de advertentie