Nieuws Actueel

Schoonzoon Poetin eet mee uit staatsruif

Een schoonzoon van de Russische president Poetin is in de top vijf gekomen van ondernemers die vorig jaar de grootste overheidsopdrachten in Rusland hebben binnengesleept. Drie andere ondernemers in de topvijf van ontvangers van staatsopdrachten zijn vroegere judomaatjes van Poetin, blijkt uit een lijst die de Russische editie van het zakenblad Forbes heeft opgesteld, schrijft Volkskrant.

Bert Lanting 29 februari 2016

Putin

Nieuwkomer in het gezelschap is Kirill Sjamalov, die sinds 2013 getrouwd is met Katerina Tichonova, de jongste dochter van Poetin. De 34-jarige Sjamalov is volgens persbureau Reuters binnen enkele jaren uitgegroeid tot multimiljardair, dankzij de overname van een pakket aandelen in het petrochemische bedrijf Sibur. Zijn fortuin wordt nu op 2,5 miljard euro geschat.

Sjamalovs vader is een oude vriend van Poetin. Samen met Poetin richtte hij begin jaren negentig het Ozero-collectief op, een vereniging van datsja-bezitters even buiten Sint-Petersburg. Vrijwel alle leden van dit vriendenclubje van Poetin zijn uitgegroeid tot miljardairs. Ook Poetins dochter, een beroepsdanseres, doet het zakelijk goed. Zij geeft leiding aan een miljardenproject voor het opzetten van een broedplaats voor innovatieve bedrijven bij de Moskouse Staatsuniversiteit.

Sjamalovs bedrijf kreeg voor bijna 1,8 miljard euro aan overheidsopdrachten binnen. Daarbij gaat het voornamelijk om een project voor een enorm chemisch complex in Siberië. Sibur kreeg eerder al een lening van bijna 2 miljard euro uit een van de staatsfondsen waarin Rusland een deel van de opbrengsten uit de olie- en gasexport heeft geparkeerd. Volgens Reuters kreeg hij dat geld tegen een rente die ver onder het gangbare tarief ligt.

Lees verder op Volkskrant.nl