Nieuws Actueel

Shell aan kop in lichte hogere AEX na resultaten BP

Shell was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die wat opveerde na de flinke verliesbeurt een dag eerder. Het olie- en gasconcern profiteerde van de goed ontvangen resultaten van zijn concurrent BP en de hogere olieprijzen. De stemming op de beurzen bleef echter terughoudend. Beleggers wachten vooral op een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell.

ANP 7 februari 2023

ANP070223080 1

De Fed-baas spreekt later op de dag in Washington en investeerders zijn vooral benieuwd of hij iets zal zeggen over de toekomstige rentestappen. De rentevrees keerde namelijk weer terug na het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport, dat afgelopen vrijdag naar buiten werd gebracht.

Een sterke arbeidsmarkt geeft de Federal Reserve meer ruimte om de rente verder te verhogen in de strijd tegen de inflatie. Ook kan de Fed de rente langer hoog houden. Dat is slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en vooral voor snelgroeiende techbedrijven, die gevoelig zijn voor hogere rentetarieven. Maandag werden er dan ook stevige koersverliezen geleden in de techsector.

ASMI

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 753,28 punten, na het koersverlies van 1,5 procent op maandag. De MidKap klom ook 0,1 procent, tot 1014,41 punten. De beurs in Londen won 0,5 procent dankzij een sterke koerswinst van BP. De Britse olie- en gasproducent won 2,8 procent na een recordwinst in 2022. Parijs daalde 0,1 procent en de DAX in Frankfurt verloor 0,2 procent, na een sterker dan verwachte daling van de Duitse industriële productie in december.

Naast Shell (plus 1,4 procent) stond chipbedrijf ASMI in de kopgroep van de AEX, met een winst van 0,9 procent. Fintechbedrijf Adyen, dat woensdag met resultaten komt, stond onderaan met een min 1 procent.

ForFarmers

ForFarmers daalde 1 procent. Het veevoerbedrijf ziet af van de fusieplannen met zijn Britse branchegenoot 2Agriculture. In januari lieten de bedrijven al weten er niet in te zijn geslaagd om de zorgen van de Britse toezichthouder CMA over hun geplande samenwerking weg te nemen.

In Parijs won BNP Paribas 0,2 procent. De Franse bank zag de winst in het vierde kwartaal met bijna 7 procent dalen door hogere kosten. Wel werd de winstdoelstelling voor 2025 opgeschroefd en gaat de bank voor 5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Carlsberg zakte 1,5 procent in Kopenhagen, na tegenvallende resultaten van de Deense bierbrouwer.

De euro was 1,0705 dollar waard, tegen 1,0726 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 75,44 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder op 82,3 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws