Nieuws Actueel

Shell aan kop in rode AEX, Philips bij grote groep dalers

Shell was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Het olie- en gasconcern profiteerde van de stijging van de olieprijzen die volgde op de aankondiging van Rusland om de olieproductie te verlagen. Moskou reageert daarmee op de westerse importverboden en prijsplafonds op Russische olie. Philips stond daarentegen onder druk door tegenvallend nieuws over zijn defecte slaapapneu-apparaten.

ANP 10 februari 2023

ANP100223116 1

De algehele stemming op de Europese markten was negatief. De rentevrees laaide daarbij weer op. Verscheidene kopstukken van de Amerikaanse centrale bank waarschuwden deze week al dat de rente in de Verenigde Staten verder omhoog moet om de inflatie te bestrijden. Ook in Europa pleiten centrale bankiers voor meer renteverhogingen.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,7 procent in het rood op 751,43 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 1016,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent.

Defecte slaapapneu-apparaten

Shell dikte 2,3 procent aan ondanks een verkoopadvies van Morgan Stanley. De olieprijzen veerden op doordat Rusland de olieproductie vanaf maart met 5 procent gaat verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent meer op 79,81 dollar en Brentolie werd 2,3 procent duurder op 86,42 dollar per vat.

Philips zakte 2,7 procent. Het zorgtechnologiebedrijf heeft in november en december 8000 nieuwe meldingen gedaan van problemen bij patiënten die mogelijk het gevolg zijn van defecte slaapapneu-apparaten. In 82 van die gevallen was er sprake van een sterfgeval. Chemicaliëndistributeur IMCD en platenlabel UMG stonden onderaan in de AEX, met minnen van dik 3 procent.

Kanye West

In de MidKap verloor roestvrijstaalmaker Aperam 6 procent na tegenvallende resultaten. Postbedrijf PostNL zakte 5,5 procent door een verkoopadvies van Barclays. ABN AMRO daalde 0,8 procent. De overheid wil het belang in de bank terugbrengen tot net onder de 50 procent.

Adidas waarschuwde voor een verlies als gevolg van de breuk met de Amerikaanse rapper Kanye West dat kan oplopen tot honderden miljoenen euro's. Het aandeel kelderde 12 procent. Het Zweedse defensieconcern Saab steeg 9 procent in Stockholm dankzij sterke kwartaalcijfers. Door de oorlog in Oekraïne schroeven veel landen hun defensiebudgetten op.

Zara

In Londen zakte Standard Chartered 4,5 procent nadat First Abu Dhabi Bank liet weten geen bod op de Britse bank te overwegen. Donderdag ging het aandeel nog flink omhoog door overnamespeculatie. In Madrid verloor Inditex 4 procent. De eigenaar van kledingketen Zara gaat het salaris van winkelpersoneel in Spanje met gemiddeld 20 procent verhogen.

De euro was 1,0705 dollar waard, tegen 1,0747 dollar een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws