Nieuws Actueel

Shell bij stijgers in vlakke AEX na handelsupdate

Shell behoorde vrijdag tot de winnaars in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Het olie- en gasconcern gaf alvast een kijkje in de prestaties van de verschillende divisies in het afgelopen kwartaal. Begin volgende maand komt Shell met de volledige resultaten over het afgelopen jaar.

ANP 6 januari 2023

ANP060123080 1

Het aandeel Shell won 0,7 procent. Het concern verwacht dat de inkomsten uit de handel in gas afgelopen kwartaal aanzienlijk zijn verbeterd. Daarmee lijkt Shell erin geslaagd om de uitdagingen van zijn handelsdivisie uit het derde kwartaal te boven te komen. Of dat over de gehele linie ook meer winst oplevert, is nog afwachten. Zo hebben de extra belastingmaatregelen in de EU en het Verenigd Koninkrijk volgens het concern een impact van zo'n 2 miljard dollar op de winst in het vierde kwartaal.

Beleggers zijn verder vooral in afwachting van het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. Het banencijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de centrale bank meer ruimte om de rente verder te verhogen in de strijd tegen de inflatie.

Samsung

De AEX noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 714,73 punten. De MidKap stond ongewijzigd op 959,59 punten. De beurs in Londen won 0,3 procent en Parijs bleef vrijwel vlak. De DAX in Frankfurt verloor 0,1 procent, na een sterker dan verwachte daling van de Duitse fabrieksorders in november. De Duitse winkelverkopen lieten in die maand wel een stijging zien.

In de tech- en chipsector verwerkten beleggers de resultaten van Samsung. De bedrijfswinst van de Zuid-Koreaanse elektronica- en chipfabrikant daalde afgelopen kwartaal het sterkst in meer dan tien jaar. In Amsterdam daalde chipmachinemaker ASML 0,2 procent. Besi bleef vlak en ASMI won 0,3 procent.

Retail Estates

Bierbrouwer Heineken (plus 0,4 procent) profiteerde van een koopadvies door Morgan Stanley. In Brussel won Retail Estates 0,2 procent. Het Belgische vastgoedbedrijf heeft dertien winkelpanden in de Woonmall Alexandrium in Rotterdam gekocht voor dik 22 miljoen euro. De Franse cateraar Sodexo kwam met omzetcijfers en zakte 2 procent in Parijs.

De euro was 1,0528 dollar waard, tegen 1,0525 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 73,84 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 78,75 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws