Nieuws Actueel

Shell bovenaan in vlakke AEX, TomTom klimt na resultaten

Shell was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. Het olie- en gasconcern, dat donderdag een recordwinst bekendmaakte dankzij de hogere brandstofprijzen, klom 1,5 procent. Bij de kleinere bedrijven dikte navigatiespecialist TomTom bijna 8 procent aan na goed ontvangen resultaten. Ook schroefde TomTom zijn omzetverwachting voor dit jaar op.

ANP 3 februari 2023

Op de Europese beurzen wordt vooral gewacht op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid. De situatie op de arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimte om de rente te verhogen. Eerder deze week schroefde de Fed de rente in de Verenigde Staten met slechts een kwart procentpunt op vanwege de afkoelende inflatie. Dat wakkerde de hoop aan dat de periode van renteverhogingen nu snel achter de rug is.

Teleurstellende kwartaalberichten van de grote Amerikaanse techbedrijven Apple, Amazon en Google-moeder Alphabet zorgden vrijdag echter voor koersdruk. Donderdag lieten de Amerikaanse techbedrijven juist nog stevige koerswinsten zien dankzij beter dan verwachte resultaten van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms. De belangrijke techgraadmeter Nasdaq sloot daardoor ruim 3 procent hoger.

Tech en verlies ING

De AEX noteerde rond het middaguur een fractie hoger op 758,77 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 1022,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent. Londen won 0,2 procent.

Naast Shell stonden de chipbedrijven ASMI en Besi in de kopgroep van de AEX, met plussen van 1,2 procent. Adyen sloot de rij met een min van dik 2 procent. Het fintechbedrijf was een dag eerder nog de grote winnaar met een koerssprong van dik 13 procent. ING zette de daling voort en volgde met een verlies van 1,8 procent. De bank zakte donderdag al dik 5 procent na publicatie van de jaarcijfers.

Bij de middelgrote bedrijven ging postbedrijf PostNL aan kop met een winst van 3,1 procent. Kunstmestproducent OCI was de grootste daler met een verlies van 1,8 procent.

Sanofi en euro- en oliekoers

In Parijs zakte Sanofi ruim 3 procent. De Franse farmaceut zag de omzet en winst in 2022 flink stijgen, maar rekent voor dit jaar op een kleinere winstgroei. Het Franse reclamebureau Publicis Groupe rekent voor dit jaar op een hogere omzet en werd beloond met een koerswinst van bijna 4 procent.

De euro was 1,0935 dollar waard, tegen 1,0913 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 75,77 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 82 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws