Nieuws Actueel

Sint-jakobsschelpen van het Amerikaanse Eastern Fisheries via Staphorst Europa in

Het Amerikaanse Eastern Fisheries wilde Aize van der Sluis (53) zo graag als directeur voor de eerste Europese vestiging dat de fabriek niet in Rotterdam, maar in Staphorst kwam. ,,Ik woon in Friesland. Rotterdam vond ik echt te ver."

Marion Groenewoud 31 maart 2017

Aize van der Sluis header

De witte stevige schelpdieren hebben al een flinke reis achter de rug als ze bij de fabriek van Eastern Fisheries Europe in Staphorst aankomen. Directeur Aize van der Sluis pakt een schep, roert door de hoge bakken en haalt een flinke portie sint-jakobsschelpen naar boven. Een kuip bevat 100 kilo. ,,De waarde? 3.000 euro", zegt Van der Sluis terwijl hij de coquilles van dichtbij toont.

Kipfabriek

Van der Sluis werkt al ruim 25 jaar in de visindustrie en was voorheen hoofd inkoop en kwaliteitsbewaking bij visbedrijf Femeg in Urk. Hier had hij intensief contact met Eastern Fisheries, dat sinds 1978 vanuit New Bedford in Massachusetts vis over de hele wereld levert. Toen de international de eerste vestiging voor jakobsschelpen in West-Europa wilde opzetten om dichter bij de klant te zijn, dacht de directeur meteen aan Van der Sluis. Hij had goede contacten en dezelfde manier van werken als de Amerikanen. Of hij de dochteronderneming wilde leiden en een locatie wist? ,,Frankrijk was logischer geweest, omdat het product daar meer wordt geconsumeerd. Toch wilden ze voor mij naar Nederland komen. De directeur dacht aan Rotterdam. Prima, zei ik, maar dan ga ik het niet doen. Ik woon in het Friese Oudehaske, dat werd me te ver."

Staphorst

Geen punt, vonden de Amerikanen, dan zoeken we een fabriek dichter in de buurt. Een leegstaand pand in Staphorst bleek zeer geschikt, omdat het gebouwd was als visfileerbedrijf. ,,Tot 2013 was dit een kipfabriek, maar in de volksmond zijn we nog altijd dé visfabriek", zegt Van der Sluis die verantwoordelijk is voor de productie en de logistiek. ,,We doen hier alles tussen ontvangst en verkoop. Deze fabriek is eigendom van de Amerikanen. Ons bedrijf krijgt een processing fee, een vergoeding voor de werkzaamheden. Mijn taak is vooral zorgen dat alles efficiënt gebeurt. En ik neem het personeel aan. Momenteel heb ik 25 personen in dienst."

Lees ook: Betere resultaten door vrijlaten medewerkers

Promotie

Containers met ingevroren sint- jakobsschelpen, zonder schelp, komen naar Staphorst. De helft komt uit Amerika, de andere helft wordt ingekocht bij een bedrijf in Japan, waar Eastern Fisheries een aandeel in heeft. Dagelijks gaan er ruim 2.000 kilo bewerkte sint- jakobsschelpen vanuit Staphorst naar de rest van Europa. Het product promoten is niet zijn eerste taak. Toch hoopt Van der Sluis op meer Europese fijnproevers. ,,We staan op internationale visbeurzen. Of we een nieuwe vestiging erbij willen in Europa? Nu nog niet, maar ik sluit niets uit."

Het bedrijf wilde voor mij naar Nederland komen

Aize van der Sluis, directeur Eastern Fisheries Europe