Nieuws Actueel

Site brengt bubbel Silicon Valley in beeld

Jonge internetbedrijven zien in hoog tempo hun waarde vervliegen. Samen zijn 56 belangrijke start-ups in Silicon Valley al 11,7 miljard dollar (10,7 miljard euro) kwijtgeraakt, zo blijkt uit cijfers van de nieuwe website Downroundtracker, een initiatief van onderzoeksbedrijf CB Insights. Als er sprake is van een nieuwe internetbubbel, kwam deze niet eerder zo overzichtelijk in beeld. Dit bericht De Volkskrant vrijdag.

Lisa van der Velden 26 februari 2016

Bubbel Tech

Square, het betalingsplatform van Twitterbaas Jack Dorsey, is er met een koersval van 2,9 miljard dollar het ergst eraan toe. Toen de waarde van dit betalingsbedrijf na een beursgang in november zoveel lager bleek dan gedacht, zaaide dat veel twijfel over de hoge waarderingen van unicorns (de benaming voor start-ups die op papier meer dan een miljard dollar waard zijn).

ZeepbelEr vinden in Silicon Valley steeds vaker uitverkopen van start-up-aandelen plaats, waarbij investeerders via financieringsrondes ('down rounds') tegen hoge kortingen aandelen aanbieden. Voor het bedrijf in kwestie volgt dan een koersval. Volgens Downroundtracker is zo'n uitverkoopronde ook aanstaande bij het grootste bedrijf op de lijst, de Chinese smartphoneproducent Xiaomi (goed voor een omzet van 519 miljoen euro).

Down rounds zijn een symptoom van een bubbel die leegloopt, zoals vaker gebeurt in een oververhitte economie. Aan het einde van de internetzeepbel, rond het jaar 2000, waren dit soort rondes aan de orde van de dag. Ook toen hield een website de koersval van internetbedrijven nauwgezet bij, genaamd FuckedCompany. Die site werd gevreesd en kreeg meerdere rechtszaken tegen zich aangespannen, maar ging jarenlang stug door met de dotcom-bubbel in kaart brengen. Met veel bedrijven op de site van FuckedCompany liep het inderdaad niet goed af.

Lees het volledige artikel op de website van De Volkskrant.