Nieuws Actueel

Slimme bedrijfsvoering zorgt voor succes in Oeffeltse supermarkt

Er zijn supermarkten in kleine dorpen die het niet redden. Te weinig klandizie. Volgens Kim Boere van de SPAR in Oeffelt is dat bij hem bepaald niet het geval. De winkel is net compleet verbouwd en opende deze week de deuren. ,,We kunnen weer jaren vooruit", zegt hij in De Gelderlander.

JOOST ARIAANS | Beeld: Theo Peeters 8 september 2017

Spar Oeffelt

Dat succes is opmerkelijk voor een dorp met een kleine 2.300 inwoners. Waarom hij slaagt waar dat anderen in kleine kernen niet lukt? ,,De klanten blijven komen.'' Een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering. De meest recente verbouwing liep in de papieren. De winkel werd compleet gestript. ,,Van binnen is alles verwijderd, inclusief de tegels. Alles is nu nieuw en energiezuinig.''

Supermarkt met frisse look

En ingericht volgens het concept SPAR 3.0: een supermarkt met een frisse en industriële look. ,,Er staat nu een winkel die alles heeft voor het ontbijt, de lunch, borrel en de makkelijke maaltijd. We spelen in op de trend dat klanten steeds vaker later beslissen wat ze eten, met wie ze eten en waar ze eten.''

Maar toch, Boxmeer met tal van grote supermarkten ligt op een steenworp afstand. Concurrentie genoeg. ,,En vergeet Cuijk en Gennep niet.''

Gunfactor in het dorp

En toch dus, doen inwoners van Oeffelt hun boodschappen vaak in hun eigen dorp. En niet alleen 'de vergeten boodschappen' want daar kan een supermarkt niet van leven.

,,Als je hier alleen tariefzakken en sigaretten komt halen, redden we het niet.'' Volgens Boere moet er ook sprake zijn van een gunfactor. En is in Oeffelt misschien wel het besef doorgedrongen dat als ze hun boodschappen niet in hun eigen dorp doen, de supermarkt op termijn verdwijnt. ,,De klant vindt het belangrijk dat er een winkel in het dorp is. Wij moeten ervoor zorgen dat we die klant goed kunnen bedienen. We hebben ook alles.''

Forse maar mooie ingreep

Wat Boere betreft ligt de 'verdwijntermijn' met de recente verbouwing in het achterhoofd ver in de toekomst. ,,Je verbouwt juist om de winkel te kunnen blijven draaien. Het is een forse ingreep geweest maar ook een mooie.''

De vorige verbouwing was twaalf jaar geleden. Toen werd de omschakeling van de PLUS naar SPAR gemaakt. De recente verbouwing duurde dertien dagen. Lang zat, vindt Boere die blij is dat hij de Oeffeltenaren weer kan ontvangen. Er moet toch ook geld verdiend worden.

Waar moet een supermarkt in een klein dorp aan voldoen om goed te kunnen draaien? Jan Verbeeten van PLUS-supermarkten in onder andere Overloon en Vierlingsbeek geeft vijf tips:

  1. Het succes hangt in sterke mate af van de lokale betrokkenheid van de ondernemer. Hij moet nauw samenwerken met andere lokale ondernemers en verenigingen sponsoren. De ondernemer moet met beide benen in de lokale gemeenschap staan.
  2. Voor zover mogelijk moet de ondernemer een moderne en ruime winkel hebben. In een heel kleine winkel kun je niet het assortiment bieden wat de mensen verwachten. Dan ben je veroordeeld tot een rol van winkel waar je naar toe gaat als je de koekjes voor bij de koffie vergeten bent. Je moet een volwaardige supermarkt zijn.
  3. De prijsstelling is erg belangrijk. We blijven toch Nederlanders. De prijs is voor consumenten heel belangrijk, je mag niet te duur zijn. Je moet kunnen concurreren, dat is van groot belang. Zorg wekelijks voor scherpe acties. Je moet komen met aanbiedingen waar mensen niet omheen kunnen.
  4. De supermarkt in een dorp is een ontmoetingscentrum. Veel klanten komen elkaar daar tegen en maken een praatje. Met elkaar maar ook met het personeel. Als mensen zich er thuis voelen, komen ze terug. Je krijgt de gunfactor van de mensen in het dorp.
  5. De medewerkers, die maken het verschil. Zij spelen misschien wel de belangrijkste rol. Je moet oprecht geïnteresseerd zijn in mensen en een open en vriendelijke houding hebben. Daarmee kun je je als supermarkt in een klein dorp onderscheiden van supermarkten in grotere dorpen en steden.

We spelen in op de trend dat klanten steeds vaker later beslissen wat ze eten

Kim Boere