Nieuws Actueel

Hoe een zakje korrels verspilling helpt tegen te gaan

Een klein zakje met korrels moet de wereld gaan veroveren. Slowd houdt voedsel langer vers en helpt zo verspilling tegen te gaan, zeggen de initiatiefnemers. En dat product komt uit Zeeuws-Vlaanderen, schrijft BN De Stem.

PASCALLE CAPPETTI | Foto Camile Schelstreate 15 december 2017

Csverhagenkoenslowdvoedselbosgraauw

Eén van de oprichters van Slowd is Koen Verhagen. De 46-jarige Hulstenaar is de laatste maanden bijna fulltime bezig om Slowd in de markt te zetten. ,,In ons land wordt voor 5 miljard euro aan voedsel verspild. Elk jaar weer. We gooien met elkaar voor 800 euro per huishouden weg. Daar willen wij wat aan doen. Slowd houdt voedsel langer vers, waardoor mensen minder eten weg gooien en dus geld besparen."

Idee

Het idee? Je legt het zakje in de koelkast of in de fruitschaal. De korrels in het zakje absorberen het gas etheen, ook wel ethyleen genoemd, dat vrijkomt bij de rijping van fruit, kruiden en groenten. Het gas zorgt er bijvoorbeeld voor dat een banaan op de fruitschaal snel bruin wordt. Slowd vertraagt dat rijpingsproces waardoor een avocado, appel of ander stuk fruit of groente minder snel rot. Verhagen toont een foto van het bakje koriander in zijn eigen koelkast: 'Negen dagen over de tenminste-houdbaar-tot-datum en nog steeds lekker vers'.

Lees ook: Duurzaam ondernemen doe je met deze 5 tips

Afbreekbaar

Het zakje Slowd is verpakt in een afbreekbaar cellofaan. Zodra je dit verwijdert, begint het zijn werk te doen. Een zakje doet een maand lang zijn werk, genoeg dus om meerdere ladingen groente en fruit te 'bewerken'. ,,Daardoor haal je de kostprijs (2,49 euro) van het zakje er ruimschoots uit", zegt Verhagen. Slowd is getest op avocado's in het laboratorium van Eurofins in Graauw. ,,Daaruit komt naar voren dat het werkt: 99 procent van de etheen wordt geabsorbeerd en geneutraliseerd. Versproducten zijn 2 tot 2,5 keer langer houdbaar."

Duurzaam

Het idee komt van een vriend van Verhagen, Ernst Slabbekoorn. Ook een Hulstenaar, die al jaren in Nieuw-Zeeland woont en goede ervaringen met de korrels heeft in de landbouw. Producenten van kiwi's en appels gebruiken de korrels al jaren bij de opslag en het transport overzee. Dat moet ook voor de consumentenmarkt kunnen, bedachten de mannen. En van het één kwam het ander. ,,We willen een duurzaam bedrijf neerzetten dat voedselverspilling tegengaat en mensen geld bespaart, maar ook maatschappelijk verantwoord is."