Nieuws Actueel

Snap stijgt op Wall Street, regionale banken verder omlaag

Snap, het moederbedrijf van de app Snapchat, behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf achter de populaire app waarmee foto's en filmpjes kunnen worden gedeeld werd bijna 3 procent hoger gezet. De koerswinst volgde op het mogelijke verbod van de Chinese videoapp TikTok in de Verenigde Staten.

ANP 16 maart 2023

ANP160323179 1

Het populaire TikTok is eigendom van het Chinese techbedrijf ByteDance en vormt volgens de Amerikaanse regering een bedreiging voor de nationale veiligheid. De Amerikaanse regering eist dan ook dat ByteDance zijn belang in TikTok verkoopt. Gebeurt dit niet, dan dreigt een verbod op de app in de VS. Ook Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, profiteerde van het mogelijke verbod en klom 1 procent.

Verder bleef de aandacht vooral uitgaan naar de onrust in de bankensector. De belofte van de Zwitserse centrale bank om Credit Suisse, de op een na grootste bank van het land, te steunen zorgde voor enige opluchting bij beleggers. De grote Amerikaanse JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo daalden echter tot dik 1 procent.

Aanhoudende zorgen

De kleinere regionale banken bleven ook onder druk staan door de aanhoudende zorgen over de toekomst van deze banken, na het omvallen van de Silicon Valley Bank en Signature Bank. PacWest Bancorp verloor 16 procent. First Republic Bank kelderde 35 procent. De bank liet weten alle strategische opties te onderzoeken voor de toekomst van het bedrijf.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,7 procent lager op 31.647,32 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent tot 3866,86 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 11.377,28 punten.

Beleggers zijn verder vooral benieuwd hoe de Amerikaanse centrale bank zal reageren op de onrust in de bankensector. De Federal Reserve houdt volgende week zijn rentevergadering en beleggers hopen dat de centrale bank dan zal besluiten om de rente minder sterk te verhogen om de kalmte in de financiële sector te bewaren. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag echter wel om vast te houden aan een renteverhoging van een half procentpunt.

Virgin Orbit

Virgin Orbit ging dik 35 procent onderuit. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft bijna alle werknemers met verlof gestuurd. Het verlof is bedoeld om het bedrijf meer tijd te geven om een nieuw investeringsplan af te ronden om uit de financiële problemen te komen.

De euro was 1,0577 dollar waard, tegen 1,0580 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 66,63 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 72,72 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws