Nieuws Actueel

Snuffelstage is het nieuwe solliciteren

Werkloosheid, en dan vooral jeugdwerkloosheid, wordt in West-Brabant groots aangepakt met een nieuw project, namelijk de Beroepennavigatie. Zo schrijft BN De Stem. Het idee: werklozen testen banen uit en werkgevers kunnen aanstormend talent binnenhalen.

Florence Imandt l foto: Roos Koole 21 maart 2016

Jeugdwerkloosheid

Vanaf juni vorig jaar deden tachtig jongeren mee, daarvan vonden er elf een baan. Tientallen anderen kwamen erachter dat ze verder gaan met een opleiding. Deze maand begon een nieuwe ronde, daaraan doen 25 jongeren en 16 werkgevers mee. Eerst is er een oriëntatieperiode van twee weken, daarna gaan deelnemers twee weken naar een bedrijf van eigen keus. Ze kijken mee op diverse afdelingen en krijgen opdrachten zoals bijvoorbeeld ervaren werknemers interviewen. Wie gemotiveerd is, maakt grote kans op een baan. Maar de animo voor de nieuwe ronde houdt nog niet over.

Dat komt volgens Thea van Rijbroek van Calibris Advies dat het project uitvoert, doordat jongeren vaak allerlei losse baantjes hebben. "Bovendien staan ze niet altijd als werkzoekend geregistreerd bij UWV, gemeente, ROC of leerplichtbureau." De Beroepennavigatie wordt betaald met geld van de provincie en het Rijk, die gemiddeld zo'n tweeduizend euro per deelnemer uittrekken. De bedoeling is dat de West- Brabantse gemeenten de financiering volgend jaar overnemen.

De Bredase wethouder Marianne de Bie, bestuurlijk kartrekker binnen de regio, is daar vóór, gezien de aanhoudende instroom van werklozen. "Het project voldoet aan de verwachtingen. Ook als ze niet meteen een baan krijgen, maar voor een opleiding kiezen, is dat mooi."