Aangeboden door Voor Elkaar

Branded Content Actueel

Voor Elkaar rekent als sociaal productiebedrijf af met vooroordelen

Werk uit handen geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zeg eens eerlijk, durf jij dat aan als ondernemer? Het algemene beeld dat men van iemand met een beperking heeft, is dat deze mensen te weinig kunnen of niet in staat zijn om te werken. Een totaal verkeerd beeld als je het André Sloot vraagt. De algemeen directeur van sociaal productiebedrijf Voor Elkaar doet er alles aan om dit valse beeld te veranderen. ,,Er is een hoop onwetendheid over deze doelgroep. Je mag hun mogelijkheden niet onderschatten.”

Robbert Daalder 29 oktober 2019

Voor elkaar rekent sociaal productiebedrijf vooroordelen2

Een aantal medewerkers van Voor Elkaar hebben lol wanneer zij met André Sloot (rechts) op de foto gaan. | Foto: Machtelt Mostert

Sociaal ondernemen begint bij Voor Elkaar, het sociale productiebedrijf van de Randstad. http://www.voorelkaar.social/

De ervaring leert dat veel organisaties het eng vinden om een beroep te doen op mensen uit deze doelgroep. Waar men volgens Sloot alleen vaak niet bij stil staat, is dat ze iemand werk geven die ontzettend gemotiveerd is. ,,Natuurlijk werkt iemand met een beperking op een ander tempo dan normaal of zijn er aanpassingen nodig op de werkplek. Toch gebeurt dit werk met een hogere mate van concentratie en enthousiasme waar als bijkomend voordeel voor de opdrachtgever vaak ook nog eens een scherp tarief tegenover staat. Deze mensen verdienen een kans, ze kunnen er ook niets aan doen dat ze een ongeluk hebben gehad of met een beperking zijn geboren.”

Alles behalve een sociale werkplaats

Sloot vertelt dat het in Delfgauw gevestigde Voor Elkaar alles behalve een sociale werkplaats is waar theezakjes en wasknijpers in elkaar worden gezet. Integendeel. ,,Wij zijn een particuliere onderneming en hebben drie productiezalen met een totale oppervlakte van 2.800 vierkante meter. Onze klanten kunnen hier hun productiemiddelen neerzetten waarmee wij het werk voor ze doen. Assembleren, produceren, verpakken, plakken, naaien, stikken; we doen het allemaal. Secrid is bijvoorbeeld één van onze opdrachtgevers. Voor hen doen we veel werk, dat deels als technisch te bestempelen is. Denk hierbij aan het assembleren van de populaire Secrid wallets.”

Maatschappelijk verantwoord én gesubsidieerd ondernemen

Een opdrachtgever kan middels een samenwerking met Voor Elkaar voldoen aan de participatiewet zonder zelf mensen in dienst te nemen. En er valt nog meer te profiteren voor de bedrijven die met Voor Elkaar in zee gaan. ,,Zo ben je maatschappelijk verantwoord én duurzaam bezig, iets waar vandaag de dag steeds meer waarde aan wordt gehecht. Ook bestaat de mogelijkheid om samen met Voor Elkaar (deels) gesubsidieerd te ondernemen. In het meest gunstige geval kun je aanspraak maken op een investeringssubsidie tot wel vijftig procent van de investering in bijvoorbeeld een nieuw productiemiddel. Uiteraard onder de geldende regelgeving.”

,,En daar staat dus weer tegenover dat onze mensen (afkomstig uit het doelgroepregister, red.) ontzettend dankbaar zijn voor de kans die ze krijgen. Het is goed voor hun eigenwaarde. Een medewerker zit dan ook altijd op de juiste plek omdat we daar heel bewust op selecteren. Ze hebben bij ons een teamleider/jobcoach waar ze terecht kunnen met allerlei vragen of problemen wanneer daar behoefte aan is. Een fulltime-functie bedraagt bij ons 36 uur per week en in totaal werken we nu met zo’n 70 fte. Het aantal werknemers kan met dank aan de grote productiezalen nog veel verder groeien, we kunnen dus nog alle kanten op met onze klanten.”

Foto: Machtelt Mostert

Werk in goede handen

Bij de start van een nieuw project schat Voor Elkaar de complexiteit van de werkzaamheden in en zoekt men daar de juiste personen bij. Complexe werkzaamheden vereisen meer wervingstijd en een langere inwerkperiode. Eenvoudiger werk kan zeer snel worden opgepakt. ,,Nieuwe opdrachtgevers kunnen er op vertrouwen dat hun werk in goede handen is”, verzekert Sloot.

Ondanks de toenemende vraag naar personeel in de meest uiteenlopende branches en het groeiende belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen, ervaart hij dus dat veel ondernemers het als een risico zien om deze stap te nemen. ,,Wanneer potentiële opdrachtgevers contact met ons opnemen of langskomen, zullen ze onder de indruk zijn. En is de kans dan groot dat ze een deel van de productie toch kunnen uitbesteden. Kom dus gerust een keer langs om te kijken, zou ik zeggen, samen is er heel veel mogelijk met Voor Elkaar. Zo start er binnenkort een pilot waarin we reguliere verlichtingsarmaturen ombouwen tot LED. Deze technische klus werd in eerste instantie als onmogelijk gezien, maar Voor Elkaar heeft het tegendeel bewezen.”

Sociaal ondernemen begint bij Voor Elkaar, het sociale productiebedrijf van de Randstad. http://www.voorelkaar.social/