Nieuws Actueel

Solease haalde binnen een dag een miljoen op

Solease ontzorgt mensen die zonnepanelen op hun dak willen, maar geen zin hebben om uit te zoeken hoe ze dit voor elkaar moeten krijgen. Met dit concept ging het bedrijf de crowdfundmarkt op, met succes.

SELINA VINK | Foto angeliek de jonge 3 juli 2017

Acdj 31 03 2017 534 CR2785

Het is maart 2017. Pierre Vermeulen (42) en Roderick van Wisselingh (39) checken op een borrel voor start-ups de website van hun onderneming Solease en kunnen hun ogen bijna niet geloven. Hun crowdfundingscampagne heeft na slechts 7 uur de magische grens van 1 miljoen euro aangetikt.

Businessconcept

Het begon allemaal met een ijzersterk businessconcept: zonnepanelen verhuren onder het bedrag dat een gemiddelde huiseigenaar kwijt is aan energie. Solease regelt de installatie, monitoring en verzekering en als het nodig is ook de reparatie. Zo heeft de klant wel de voordelen van zonnepanelen, maar niet het gedoe. Van Wisselingh: ,,Mensen vinden het leuk te investeren in iets duurzaams, maar zien het uitzoekwerk en de installatie niet zitten. Wij nemen ze alle zorgen uit handen.'' Dat betekent overigens wel dat klanten van Solease een deel van de financiële baten van hun zonnepanelen kwijt zijn aan het leasebedrijf. ,,Maar uit ons marktonderzoek kwam naar voren dat mensen dan toch kiezen voor ontzorging en liever geen risico lopen."

Nieuwe financiering

Toen Solease in 2011 begon, was crowdfunding in Nederland nog vrij onbekend. ,,We klopten daarom aan bij regionale energiefondsen. Zo haalden we in twee jaar 7,5 miljoen op. Die fondsen hadden één groot nadeel: omdat ze regionaal zijn, mag je er niet het land mee in. We moesten na een tijdje dus op zoek naar nieuwe financiering.'' Nu gingen ze wel voor crowdfunding, via het platform duurzaaminvesteren.nl. ,,Daar zitten particuliere beleggers die aardig wat geld hebben en het leuk vinden te investeren in duurzame producten."

Orders

Ondertussen bleven de orders voor zonnepanelen binnenstromen. ,,Particulieren hadden zich al bij ons aangemeld voordat we deze financiering rond hadden. Ook wisten we dat zonnepanelen uiteindelijk meer geld opleveren dan ze kosten. Daardoor kunnen we het geïnvesteerde geld met rente terugbetalen." Dat ze zo snel één miljoen zouden ophalen, had hij nooit verwacht. ,,Als dat na twee of drie weken campagne was gelukt, was ik ook blij geweest. Na een halfuur hadden we al 330.000 euro binnen. Toen wisten we dat het een succes ging worden." Solease moet officieel binnen twee jaar de investeerders terugbetalen met 5 procent rente.

Lees ook: Groene kantoren in Utrecht

Zekerheid

Voor start-ups die denken aan crowdfunding, heeft hij nog een advies: ga voor zekerheid. ,,Hoe zekerder je propositie, hoe sneller je geld kunt ophalen. Mensen willen best investeren, maar wel met zo min mogelijk risico. En als je product ook nog duurzaam is, is dat de kers op de taart.'' Solease gaat volgende week officieel live met een nieuwe crowdfunding campagne van tussen de €500.000 en €1 miljoen via OnePlanetCrowd, om de groei nog verder te versnellen. "Nog voor de officiële lancering hebben we uit ons netwerk al meer dan €100.000 opgehaald." Meer informatie is hier te vinden.