Nieuws Actueel

Drents bedrijf laat mensen solliciteren via Snapchat

Een Drents bedrijf laat jongeren solliciteren met een korte video via Snapchat. Hierdoor kan het bedrijf een grove voorselectie maken.

Vincent Krijtenburg | Foto: Pixabay 1 maart 2017

Selfie 830346

Het bedrijf Animatiewerk.nl voegt daarmee een nieuw hoofdstuk toe aan de inzet van sociale media voor het werven van personeel (social recruitment). Het entertainmentbedrijf is voortdurend op zoek naar medewerkers voor animatieprogramma's op vakantieparken en campings in Nederland, België en Duitsland.

Voorselectie

Geïnteresseerden kunnen nu reageren via het supersnel medium waarmee je foto’s en korte video’s kunt versturen. “Aan sollicitatiebrieven hebben we nog nooit gedaan”, zegt eigenaar Wendy Oude Veldhuis. ”Op papier of in een gesprek kun je niet zien of iemand goed theater kan spelen of enthousiast een spel kan uitleggen. Iedereen die bij ons wil werken komt daarom op een trainingsweekend. Maar om de drempel nog iets lager te maken, kun je dus nu ook solliciteren via Snapchat”, zegt ze. Ze zegt er wel bij dat mensen niet direct worden aangenomen aan de hand van de video. “We kunnen ze wel een goed advies geven op basis van zo’n korte video”.

Katten en knuffels

De eerste Snapchat-sollicitaties zijn al binnen, zegt Oude Veldhuis. “We hebben deze week al van alles voorbij zien komen, van carnaval tot katten en knuffels. Wij sturen sollicitanten ook direct antwoorden terug via Snapchat. Gisteravond kwam er om 22.00 uur nog een video binnen. Die moet je dan dus ook beantwoorden. Dat is natuurlijk een beetje gek, maar wel echt. En het werd heel erg gewaardeerd door het meisje dat solliciteerde.”

België

Sociale media zoals Twitter, Facebook en Linkedin zijn al langer populaire platforms voor het verspreiden van vacatures. Het rechtstreeks solliciteren via sociale media vindt mondjesmaat plaats. In België liet een bouwbedrijf mensen solliciteren via Snapchat. Ook een marketingbureau in Gent en radiostation StuBru maakten er in dat land gebruik van.

Snapchat

Snapchat heeft in Nederland zo’n 2 miljoen actieve gebruikers, voornamelijk jongeren tussen 12 en 20 jaar. Wereldwijd zijn er zo'n 160 miljoen gebruikers. Dat is nog een stuk minder dan concurrenten Instagram en Facebook. Binnenkort gaat het moederbedrijf van Snapchat, Snap Inc, de beurs op.

Op papier of in een gesprek kun je niet zien of iemand goed theater kan spelen of enthousiast een spel kan uitleggen

Wendy Oude Veldhuis, eigenaar Animatiewerk.nl