Nieuws Actueel

Speciaalzaak: Vintage vondsten en modern design

Ze zijn er nog: speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun producten. Zoals Simone van der Geld van De Vrije Vogel in Deventer.

Daniëlle Elshof | Foto: Ronald Hissink 24 april 2016

Vintage ronald hissink

Alles is te koop in de winkel van Simone van der Geld. Het is voor haar altijd een grote ergernis: dat je in een winkel loopt en een mooi item ziet dat je vervolgens niet kunt kopen omdat het bij het winkelinterieur hoort. ,,Dat wilde ik zelf anders doen. Dus alles wat je hier ziet, mag weg. Het is allemaal vervangbaar, zelfs het zelfgemaakte kassameubel.''

MixenVier jaar is Simone nu met haar winkel De Vrije Vogel gevestigd in de voormalige gevangenis in de Deventer Walstraat. Zo'n winkeltje om op je gemak rond te snuffelen en het nauwelijks lukt om met lege handen weg te gaan. Cadeautjes, voor een ander maar vooral voor jezelf, meubels, kaarten en posters, sieraden, lampen, plaids, serviesgoed, oude leren koffers, woonaccessoires.

De Vrije Vogel heeft een groot en gevarieerd aanbod nieuwe en vintage spulletjes. Stuk voor stuk producten waar eigenaresse Simone zelf blij van wordt. ,,Ik neem de vrijheid om van alles te mixen.''Voor ze met haar winkeltje begon, werkte Van der Geld jarenlang als setmaker in de filmwereld. Wat dat betreft is haar werk niet zo gek veel veranderd. Richtte ze eerder filmsets in, tegenwoordig kan ze haar stylingtalent kwijt in haar winkel.

ZelfgemaaktOf het niet saai is, van de flitsende filmwereld naar vijf dagen per week in een winkel staan? Zelf vindt ze van niet. En is het een keer wat rustiger, dan vermaakt ze zich prima met tekenen of andere creatieve bezigheden. De producten die ze creëert, verkoopt ze in haar winkel. De magneetjes bijvoorbeeld, gemaakt van oude luciferdoosjes, puzzelstukjes en gebruikte autootjes. Of een houten wandrek waarin ze kaarten heeft uitgestald.

BalansHet winkelassortiment komt verder van Nederlandse rommelmarkten en Franse brocantes. Nieuwe spullen haalt ze vooral uit Scandinavië en Duitsland. ,,Zo veel mogelijk buiten Nederland, om het een beetje origineel te houden. Dat markten afstruinen op zoek naar vintage- schatten was altijd al mijn hobby. Nu heb ik vooral veel nieuw in de winkel. Maar als het aanbod vintage te klein wordt, gaat het bij mij kriebelen. Dan wil ik weer struinen. De balans moet goed zijn.

''Die balans is overal in de winkel zichtbaar. In de originele keuken in het pand is de tafel gedekt met oud en nieuw serviesgoed, eromheen formica stoeltjes in allerlei kleurtjes en prints. ,,Een huiselijk sfeertje, dat is wat ik probeer te creëren. Ik heb veel, maar probeer wel rust in de winkel te houden. Mensen prikkelen om nog een rondje te lopen en geïnspireerd te raken, dat hoop ik te bereiken. En wat je hier vindt moet bovendien net even anders zijn.''Tegenwoordig verkoopt Van der Geld ook via een webshop. ,,Dat leek me wel handig, nadat de zoveelste toerist na een bezoekje aan Deventer belde of ik 'die ene deken met dat streepje' kon opsturen.''