Nieuws Actueel

Speech Fed-baas zorgt voor dieprode koersborden op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de speech van Jerome Powell, de baas van de centralebankenkoepel Federal Reserve. Volgens Powell zullen de rentes nog wel enige tijd omhoog moeten om de inflatie te beteugelen. Ook als dat betekent dat bedrijven en gezinnen daarvan de pijn zullen voelen.

ANP 26 augustus 2022

ANP260822222 1

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 3 procent op 32.283,40 punten. De S&P 500 verloor 3,4 procent tot 4057,66 punten. Techgraadmeter Nasdaq kreeg de grootste tik en verloor krap 4 procent tot 12.141,71 punten.

De laatste tijd heeft de Fed meermaals de rente verhoogd. Dat gebeurde de laatste twee keer met reuzensprongen van 0,75 procentpunt. Ook op de arbeidsmarkt zal de agressieve houding van de centralebankenkoepel worden gevoeld. Deze gevolgen noemde Powell "ongelukkige kosten" bij het terugdringen van de inflatie die tot boven de 9 procent is opgelopen. Beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank sorteren voor september ook voor op een stevige rentestap met 75 basispunten.

3M

Bij de bedrijfsfondsen verloor industrieel conglomeraat 3M bijna een tiende van zijn beurswaarde. Het bedrijf leed een juridische nederlaag in de kwestie over ondeugdelijke oordopjes van het failliete dochterbedrijf Aearo Technologies. Tegen het bedrijf lopen duizenden rechtszaken van gedupeerde veteranen die kampen met gehoorbeschadiging omdat ze de doppen gebruikten.

Electronics Arts klom 3,6 procent na geruchten in de media dat webwinkelconcern Amazon een bod gaat uitbrengen op de ontwikkelaar van videogames. Amazon verloor bijna 5 procent. Verder stond Apple (min 3,8 procent) in de belangstelling. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou een antitrustklacht tegen Apple voorbereiden.

Pfizer

Farmaceut Pfizer verloor 2,2 procent en ook partner BioNtech (min 4 procent) leverde aan beurswaarde in. Biotechbedrijf Moderna beschuldigt BioNtech van het schenden van patenten rondom de mRNA-techniek. Die beschermde techniek zouden BioNTech en Pfizer bij het ontwikkelen van hun coronavaccin Comirnaty zonder toestemming hebben gebruikt. Eerder klaagde een andere vaccinontwikkelaar, CureVac, BioNTech ook al aan. Ook CureVac claimt dat BioNTech zijn patenten heeft geschonden.

De euro zakte qua waarde weer onder de dollar en noteerde op 0,9966 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 92,88 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder op 110,69 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws