Nieuws Actueel
Speeddate tussen statushouders en ondernemers
Veel getalenteerde statushouders willen dolgraag in de regio Tilburg een betaalde baan vinden. Tijdens een speeddate mochten zij zich kort presenteren aan een aantal ondernemers, zo staat in het Brabants Dagblad.

Kennis en ervaring benutten
Iemand die in Congo verantwoordelijk was voor het beheer van 80.000 woningen, een ondernemer dus die groot was in de onroerend goedsector: 'die zet je niet voor zes uur per week verplicht aan het schoffelen.' Het is Sjaak Beirnaert, directeur van administratie- en accountantskantoor Buro Bilan in Tilburg al veel langer een doorn in het oog hoe Nederland omspringt met het talent van 'statushouders'. ,,De meeste vluchtelingen die wij in ons land opvangen, hebben een geweldige opleiding genoten. We moeten proberen hun kennis en ervaring te benutten."
Speeddate
Samen met de gemeente Tilburg bedacht Beirnaert een 'speeddate' met het bedrijfsleven. In de tuin van Bilan, achter het kantoor in de verbouwde klooster aan de Bredaseweg kwamen gisteren enkele tientallen vluchtelingen en ondernemers van diverse pluimage bij elkaar. Samen zochten ze naar wegen om aan het werk te komen, of in het geval van de ondernemers: de vluchteling op weg te helpen via hun eigen netwerk, in onderwijs, creatieve industrie en de bouw. Buro Bilan heeft sinds vorig jaar juni een Syrische vluchteling in dienst.
Bereid zijn extra tijd te investeren
Bassel Kurdi heeft een hbo-opleiding accountancy en was enkele jaren werkzaam als office en marketing manager. Beirnaert: ,,Zijn contract bij ons loopt af, hij heeft zich ingeschreven voor een WW-uitkering, want wij kunnen helaas zijn salaris niet meer opbrengen." Hij heeft bij diverse collega's gepoogd een baan voor Kurdi los te peuteren. ,,Het blijft helaas tot op heden slechts bij mooie woorden. Werkgevers moeten echter bereid zijn wat extra tijd uit te trekken voor zijn begeleiding."
Jobcoaches en subsidieregels
Projectleidster bij de gemeente, Krista van der Heijden, legde de vijftien deelnemende ondernemers uit hoe Tilburg bij dat proces kan helpen, met jobcoaches en subsidieregels. ,,We kunnen u helpen de cultuurverschillen te begrijpen." Bij het werken in creatieve vakken, of de automatiseringsbranche is taal voor de meeste vluchtelingen geen probleem. De goed opgeleide statushouders spreken allemaal Engels en redelijk Nederlands.
Lees ook: Van een bakkerij in Syrië naar een patisserie in Woerden
Ongeschoold werk
Fetema Kiwan bijvoorbeeld is lerares, heeft in Aleppo op de hogeschool Engels gedoceerd, maar komt in Tilburg niet verder dan ongeschoold werk. Ze legt Koen Langenhuysen van FijnWerk uit dat ze aan de slag wil in haar eigen vak. ,,Ik kan je geen werk bieden", moet hij haar zeggen. Zo vormen zich in de kloostertuin aan de statafels tal van koppeltjes, die na zeven minuten verplicht rouleren. Basel Kurdi krijgt het advies om in Esbeek eens te informeren bij een groot bouwbedrijf. Daar zoeken ze vaak administratieve krachten.
120 getalenteerde statushouders
Allaedin Dada werkt als vrijwillige kok, maar zou o zo graag een betaalde baan hebben, vertelt hij elke ondernemer. Beirnaert: ,,Deze groep werkzoekenden loopt meer dan anderen aan tegen de angst en twijfel bij instanties en opdrachtgevers over hun kennis en kunde. Het is haast noodzakelijk dat zij middels een kruiwagen ergens binnen komen." Van Der Heijden: ,,Als er een match tot stand komt, hebben wij bij de gemeente de middelen en de intentie om te helpen. Er staan 120 getalenteerde statushouders klaar die graag willen werken."
De meeste vluchtelingen hebben een geweldige opleiding genoten