Podcast

Stacey Rookhuizen (Bombilate): 'Ik doe alles gewoon op intuïtie'

Met haar bedrijf Bombilate maakt Stacey Rookhuizen nu drie jaar online video’s voor bedrijven. En dat zijn grote namen. Haar kracht is tv-genres te vertalen naar korte online formats met - en dat vooral - échte mensen. In onze wekelijkse online radioshow vertelt ze er alles over. ,,Ik doe alles gewoon op intuïtie, heb nog nooit een businessplan geschreven".

Stacey Rookhuizen

Maarten Hafkamp (interview)| Anna Neeltje de Boer (podcast) | Foto: New Business Radio 14 mei 2019

Stacey Rookhuizen is 33, maar al ruim zestien jaar ondernemer. Op haar zestiende begon ze haar eigen platenlabel Stacey Records, ze had daarna een eigen sieradenlijn en werd tv-persoonlijkheid als jurylid van X-Factor, presentatrice van Project Catwalk en diverse deelnames aan tv-programma’s. Nu heeft ze sinds drie jaar Bombilate, waarmee ze voor adverteerders online video’s maakt. Rookhuizen speelt in op de grotere vraag naar ‘content voor brands’. Drie jaar geleden begon ze Bombilate omdat ze zag dat adverteerders vaak saaie videocontent hebben. ,,Die merken staan voor kwaliteit, maar hun video’s hebben vaak weinig met kwaliteit te maken. ”

Engagement en bereik vergroten

Het principe van Bombilate is dat Rookhuizen in feite online tv maakt, maar dan in short format. Dus zien we allerlei tv-genres in maximaal drie minuten terug als een quiz, een talkshow, een candid camera format en ze staat met draaiende camera bij mensen op de stoep die verrast worden door vrienden of familie. Haar tweede principe is dat alles echt moet zijn: niets is gescript, het gaat om echte mensen en emoties. Engagement en bereik vergroten is het doel, entertainment het middel.

Pure emoties

Voorbeeld is ‘SoundBites’ voor Deliveroo met als hamvraag: hoe klinkt jouw eten. Een vrouw die bitterballen bestelde, krijgt er een oer hollands draaiorgel bij. Voor haar grootste klant Greetz maakt ze om de twee weken vlogs waarin mensen worden verrast met taart, bloemen of andere cadeaus en voor Warner Music kwam ze met ‘Classical Speed Dates’ . ,,Die emoties als mensen de deur openen, kun je niet faken. Ineens sta je met draaiende camera bij ze in de huiskamer. Die echte reacties zijn niet te evenaren door acteurs of met gescripte formats. En dat straalt af op je merk.”

ikhaatreclame.nl

Toch moet Rookhuizen nog wel eens uitleggen hoe ze werkt. ,,Ik hoor wel eens: wie heeft die verhalen verzonnen en hoe kom je aan die acteurs? Of: dus je maakt commercials? Dat wil ik juist niet. Toen ik Bombilate begon, heb ik de URL ikhaatreclame.nl vastgelegd. Als je daarop klikt kom je op de Bombilate-site terecht. Voor Greetz hebben we nu een uitzondering gemaakt en wél echte tv-commercials geschoten, die nu onder andere op SBS6 te zien zijn. Maar dan wel op mijn eigen manier, dus zonder acteurs. Het enige verschil met hoe ik normaal gesproken werk, is dat dit met een groter team en duurdere camera’s is gemaakt.”

Mooie merken

Want Rookhuizen kan vrij goedkoop produceren. ,,Bombilate bestaat uit mezelf en creatief producer Inge Elgersma. We doen alles van A tot Z zelf.” Ze werken voor klanten als de eerder genoemde Greetz en Deliveroo, Schiphol, FrieslandCampina, AEG, Warner Music en Beemster Kaas. ,,Mooie merken en daar ben ik trots op. Ik moet in mijn eentje concurreren met enorm veel productiebedrijven. De ’hoek’ waarin ik zit, is best raar, want ik ben geen reclamebureau en hoewel ik ook conceptontwikkeling doe, ben ik ongeveer tweehonderd keer goedkoper dan een reclamecreatief. Ik heb geen strateeg, copywriters en dure editors in dienst. Mijn overhead is superlaag. Bovendien is het produceren van tv een stuk voordeliger dan reclame.”

Lees ook: AFAS-ceo Bas van der Veldt: 'We moeten kunnen doorgroeien naar 500/600 miljoen jaaromzet'

Rechtstreeks benaderen

Inmiddels heeft ze ook de ervaring dat ze het beste gewoon rechtstreeks merken kan benaderen. ,,Het gaat letterlijk zo. Ik bel ze op met: ‘Hallo, ik ben Stacey. Ik zie dat jullie bereik vrij laag is.’ Maar soms ook krijg ik een idee en zoek ik op LinkedIn naar de brandmanager. Negen van de tien keer mag ik langskomen. Waarom niet? Het is gezellig en iemand komt met een aantal ideeën voor jouw merk. Iedereen wil ideeën horen en ik maak ze op maat. De laatste tijd schiet ik op deze manier steeds vaker raak. Vervolgens weet ik het te verkopen en daarna mag ik het nog gaan maken ook. Dan begint de pret pas echt. Ik ben ook de regisseur, doe als het moet zelfs het geluid en de edits. Daardoor leer ik heel veel over het product wat ik maak.”

Ervaring

Natuurlijk heeft haar tv-ervaring daarbij geholpen, erkent ze. ,,Voor X-Factor waar ik in de jury zat, ben ik zo vaak geïnterviewd en er zijn veel testimonials geweest. Daar heb ik afgekeken hoe je regisseert. Bij Talpa waar ik een jaar achter de schermen werkte als creative, heb ik enorm veel geleerd en daar kreeg ik inspiratie voor Bombilate. Een van de belangrijkste dingen die ik bij Talpa leerde: eenvoud is alles.”

Parallellen

Ook al zijn de dingen die ze tot nu toe heeft gedaan uiteenlopend, ze ziet zelf genoeg parallellen. ,,Alles wat ik tot nu toe heb gedaan, heeft met creativiteit te maken. In mijn eigen bedrijven doe ik alles van begin tot eind. Bij Stacey Records was ik én de A&R manager en de creatief directeur. Dat was eigenlijk gewoon een eenmanszaak. En ik koppelde er al merken aan mijn bedrijf. Hi was mijn eerste sponsor. Dan kreeg ik 2000 euro en dat was precies genoeg om mijn bands op een podium te krijgen, posters te drukken en mijn oude auto te laten rijden. Als je een leuk idee hebt, dan is het realiseerbaar om bij bedrijven binnen te komen. Dat heb ik al jong geleerd.”

Sexy

Tv voor merken maken, is sexy. ,,Dat zie ik terug bij klanten. Tv heeft nog steeds magie. Er kijken nog altijd veel mensen tv, maar op meer verschillende manieren. We kijken meer bewegend beeld dan ooit tevoren. Toen de muziekindustrie te maken kreeg met downloadsites Napster en Kazaa, dacht ook iedereen dat mensen geen muziek meer zouden kopen. Maar er wordt nu meer muziek geconsumeerd dan ooit tevoren.”

Lees ook: Hagelswag wil de wereld veroveren met kwaliteitshagel

Keerzijde van tv

Rookhuizen ziet zichzelf niet zo snel meer zo snel als gezicht van een traditioneel tv-programma. ,,Ik word nog wel eens gevraagd voor een tv-spelletje, of een talkshow waar ik mening mag geven over het Songfestival. Maar dan denk ik: jullie lopen wel erg achter. Ik kom met alle liefde praten over wat ik nu doe. Ik ben ook realistisch en denk dat tv geweest is voor mij. Het opent natuurlijk heel veel deuren en is financieel aantrekkelijk, maar heeft ook een keerzijde. Ik raad het mensen niet per se aan. Je moet best sterk in je schoenen staan.”

Start-up

,,Met Bombilate heb ik gevonden wat ik heel leuk vind. Ik zie het bedrijf na drie jaar nog steeds wel als een start-up, omdat het nu pas is waar ik het hebben wil. Als je een nieuw bedrijf of product hebt, moet je kijken hoe je het in de markt zet. Ik had nog nooit in mijn leven video geproduceerd en door het letterlijk te doen heb ik onderweg uitgevonden hoe het werkte. Nu hebben we genoeg klanten om door te gaan en leuke dingen te maken. Mijn ambitie is absoluut niet om zo groot te worden als MediaMonks. Mijn vriend Victor Knaap (Main Monk van MediaMonks) zei me ooit dat Bombilate een personality bedrijf is. Vond ik een mooie omschrijving. Ik moet het zo houden. Dat is juist de kracht. Wel heb ik de ambitie om ook in New York een filiaal van Bombilate te openen. Mijn product past ook in die markt en ik zie er veel mogelijkheden. Bombilate Amsterdam en New York. Dat klinkt goed toch?”

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details