Nieuws Actueel

Stappen tot in de vroege ochtend in Zwolle

Wie zijn kroeg tot 's ochtends open wil houden, mag dat binnenkort. Zwolle geeft de sluittijden van de horeca vrij.

Jordy Boschman | Foto: Freddy Schinkel 5 april 2016

Zwolle uitgaan freddy schinkel

Stappen in Zwolle kan binnenkort tot het ochtendgloren. De Zwolse gemeenteraad heeft gisteravond besloten de sluitingstijden van de horeca voor minimaal een jaar vrij te geven. De kroegbaas mag zelf gaan bepalen hoe laat hij zijn gasten de deur wijst.

Enige randvoorwaarden zijn dat er tussen vier uur 's nachts en acht uur 's ochtends geen nieuwe gasten binnen mogen komen en dat er vanaf drie uur een portier aan de deur moet staan. Over een halfjaar komt er een tussentijdse evaluatie, na een jaar wordt duidelijk of Zwolle sluittijden voorgoed over laat aan de markt.

OverlastDe Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ) sombert. Zij vreest meer overlast nu de verplichte sluittijden voor minimaal een jaar verdwijnen. Alleen ChristenUnie en CDA vindt ze aan haar zijde. De overige acht politieke partijen steunen het voorstel van D66 en VVD. Zij verwachten juist dat de overlast op straat minder wordt, omdat kroegen niet meer gelijktijdig sluiten.

De afgelopen weken probeerde de bewonersclub met een alternatief plan de politiek nog te bewegen af te zien van het D66/VVD-idee. BBZ riep op vast te houden aan de uiterlijke sluitingstijd van vijf uur voor Zwolse kroegen. De liberale partijen zijn al jaren bezig een politieke meerderheid te vinden voor hun plan. Die is er nu voor het eerst gekomen.

Meer tijd"Verbazingwekkend", vindt ChristenUnie-woordvoerder Johannes de Vries. Hij vindt dat de Zwolse politiek betrokkenen meer tijd had moeten geven aan een ander plan te werken. Ook Koninklijke Horeca Nederland ziet immers niet alleen maar voordelen bij deze proef. De belangenclub is niet blij met de verplichting vanaf vier uur geen nieuwe gasten meer binnen te laten. Nu mogen tot vijf uur mensen de kroeg in en uit. Volgens de initiatiefnemers van D66 en VVD is dit voorstel echter het juiste compromis. De Vries verwijt ze dat de politieke keuzes al vaststonden, zonder nog ruimte te geven aan de binnenstadbewoners. "Teleurstellend."

EigenbelangCDA'er Martijn van Veen doet er nog een schepje bovenop. "Dit plan is niet bedacht in het belang van de openbare orde, vermindering van overlast of een groot deel van de horeca. Hier is slecht één belang: het eigenbelang van politieke partijen."

Zijn gefoeter ten spijt wil geen van de acht andere partijen haar steun intrekken. "Het kan met dit voorstel twee kanten op", reageert Frank Futselaar (SP) op Van Veens gebrom. "Of er gaat bijna niets veranderen of er verandert wel wat in de stad, in positieve of negatieve zin. Nou, als er sprake is van dat laatste dan stoppen we dit experiment toch?"

Het college van burgemeester en wethouders werkt het initiatiefvoorstel nu verder uit. Zodra het in een officieel document gegoten is, mag de Zwolse kastelein baas in eigen kroeg worden. Dat wordt binnenkort verwacht.