Nieuws Actueel

Startupbelofte voor bloedprikken blijkt bubbel

Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben wegens vermoedelijk gesjoemel de stekker getrokken uit het Californische laboratorium van Theranos, schrijft de Volkskrant. Deze startup werd in enkele jaren beroemd met de belofte van een medisch wonder: conventionele bloedtests drastisch vereenvoudigen tot een simpele speldenprik. Oprichter en grootaandeelhouder Elizabeth Holmes mag twee jaar lang geen laboratorium runnen en Theranos krijgt een boete van nog onbekende hoogte.

Remco Andersen 11 juli 2016

Homes

Het zou weleens de doodsteek kunnen zijn voor een bedrijf dat lang gold als droomvoorbeeld van een succesvolle startup. Een 'eenhoorn', heet dat in Silicon Valley: een uniek product dat de hele industrie op zijn kop zet en ondertussen miljarden oplevert. Het bedrijf van Holmes, een gesjeesde scheikundestudent, ontwikkelde een techniek om meer dan 240 tests uit te voeren op een enkel drupje bloed, in plaats van op het reguliere volle buisje en zijn kompaan: de injectienaald.

App

De patiënt gaat naar een Theranos-prikpunt, geeft een minuscule hoeveelheid bloed af middels het unieke Theranosprikkertje, en binnen 24 uur zet het Theranos-lab de resultaten klaar op de Theranos-app.

Lees verder op Volkskrant.nl