Nieuws Actueel

Statistiekbureau: Frankrijk kan recessie nipt ontlopen begin 2023

De Franse economie kan begin volgend jaar nipt een recessie ontlopen. Dat denkt het Franse statistiekbureau Insee. Voor het vierde kwartaal van dit jaar zal er wel krimp zijn, maar in de eerste drie maanden van 2023 moet dan een bescheiden groei te zien zijn, aldus het bureau. Een recessie wordt gedefinieerd als twee kwartalen met krimp op rij.

ANP 15 december 2022

ANP151222264 1

Voor dit kwartaal rekent Insee op een krimp van de tweede economie van de eurozone met 0,2 procent. Dat komt door zwakte in de industrie en dienstensector en lagere consumentenbestedingen door de hoge inflatie. Ook wordt de Franse economie geraakt door een daling van de productie van kernenergie omdat veel centrales platliggen voor onderhoudswerkzaamheden. Daardoor heeft Frankrijk voor hogere kosten energie moeten importeren.

Maar voor het eerste kwartaal wordt dan weer op een lichte groei van 0,1 procent gerekend door Insee omdat kernreactoren worden heropgestart en de dienstensector aantrekt. Het bureau zegt wel dat vertragingen bij die heropstart een risico voor de voorspellingen vormen. Verder zou de inflatie in januari een piek moeten bereiken en daarna gaan afzwakken ten opzichte van een jaar eerder.

Insee spreekt over dit kwartaal van een "verkoudheid" voor de Franse economie waarvan je weer herstelt. Voor heel dit jaar voorspelt het statistiekbureau een groei van de economie met 2,5 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws