Actueel

Steeds meer ondernemers in problemen: gasprijzen in week al ruim kwart duurder

steeds meer ondernemers in problemen gasprijzen in week al ruim kwart duurder
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Die prijsstijging op de Amsterdamse gasbeurs ontstond nadat Gazprom eind vorige week had aangekondigd dat gaspijplijn Nord Stream naar Duitsland weer dicht gaat. Ook langere problemen bij een Amerikaanse terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) stuwde de prijzen verder op. Aan het slot van de gashandel donderdag kostte een megawattuur gas 310,50 euro, meer dan 6 procent meer dan een dag eerder. Het is de eerste keer dat de prijs van gas boven de 300 euro sloot. Voor het weekeinde kostte een megawattuur gas nog 244,55 euro.

Overzichtspagina met onder meer artikelen en expertblogs:Dit is wat je moet weten over de koopkrachtcrisis en inflatie

Steeds meer ondernemers worden keihard geraakt

Intussen bereiken ondernemers- en brancheorganisaties steeds meer geluiden van ondernemers die door de inmiddels voortdurende tariefstijgingen financieel in problemen komen. Een van de vele schrijnende verhalen is die van ambachtelijk slager Jurriaan Rexwinkel. Tijdens het interview ligt de energierekening van deze maand op tafel. Te betalen? Op 22-08-2022 moest het bedrag van 5945,93 euro worden overgemaakt. Het is de nekslag voor een ondernemer die er liever bij neer zou vallen dan dat hij zou opgeven.

Lees verder onder de advertentie

,,De gasrekening is niet te betalen en komend najaar zullen veel ondernemers in de problemen raken als ze de coronasteunmaatregelen moeten terug betalen aan de Belastingdienst. Mijn boodschap zou zijn: trek op tijd aan de bel, bij je personeel, bij leveranciers, bij instanties of waar dan ook. Voel je niet te groot om open kaart te spelen. Verwacht alleen niets van banken. Die leggen het bij de afdeling intensief beheer neer en stellen je gerust. Nou, vergeet het maar. Het mes gaat op de keel tot je hebt betaald. Ook al zien ze donders goed dat het niet kan,” vertelt hij in dit artikel.

De Europese gasprijs is nu nog zo'n 10 procent verwijderd van de piek van 345 euro die begin maart werd bereikt. Dat was echter een kortstondige piek tijdens de handelsdag waarna de prijs binnen minuten tot ver onder de 300 euro zakte.

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

Lees verder onder de advertentie

'Exorbitante winsten van bedrijven zijn niet meer uit te leggen'

In een eerder interview met deze website stelde Sylvester Eijffinger, emeritus hoogleraar aan de Tilburg University, dat het 'terecht zou zijn als de overheid ingrijpt'. ,,De huidige prijsstijgingen zijn niet uit te leggen. Bedrijven als Shell maken miljarden extra winst, terwijl burgers in acute financiële problemen raken. Er wordt gesproken dat er bijzondere omstandigheden aan de huidige prijsstijgingen ten grondslag liggen, zoals de oorlog in Oekraïne, maar het mag niet zo zijn dat bedrijven dat gebruiken om te profiteren. Het zijn mooie praatjes. Bestuurders van die bedrijven krijgen mooie bonussen, maar durven hun gezicht niet meer te laten zien. Terecht, want het is gewoon niet meer uit te leggen.”

Lees ook: Rutte over koopkrachtcrisis: 'Effecten van hoge prijzen op z'n hoogst te verzachten'

Financiële problemen voor 40 procent bedrijven in glastuinbouw

Met de extreem hoge energieprijzen komt 40 procent van de bedrijven in de glastuinbouw in de financiële problemen, waarschuwde Glastuinbouw Nederland in juli al. Volgens de koepelorganisatie zijn 'er crisismaatregelen nodig om de sector en de nationale klimaattransitie overeind te houden'. De organisatie stelt onder meer dat de overgang naar duurzame energie door de hoge gasprijzen enorm in de vertraging komt. Door het dure gas is de subsidie om versneld te verduurzamen onvoldoende om lopende en nieuwe duurzaamheidsprojecten uit te voeren.

Lees verder onder de advertentie

Glastuinbouw Nederland stelde verder dat een borgstellingskrediet glastuinbouwbedrijven op korte termijn de benodigde financiële lucht kan geven.

beeld deondernemer