Nieuws Actueel

Stenen reisbureau De Wit trotseert internetstorm wél

Internet heeft het fysieke reisbureau aardig wat wind uit de zeilen genomen. Volgens het CBS werd in 2017 tweederde van alle vakanties online geboekt en liep slechts tien procent van de boekingen via een tussenpersoon. Toch ligt de Brabantse reisondernemer Ad de Wit vol in de wind. ,,Door goed te luisteren naar de klant, te innoveren, je verantwoordelijkheid te nemen en een goede reiservaring te leveren."

Mark Litjens 17 juli 2019

Reisbureau De Wit 2

De meeste vakantiegangers zitten dagenlang met vierkante oogjes achter de laptop om de juiste deal te vinden. Af en toe de cookies verwijderen om te checken of de prijs dan lager uitvalt. En dan die eeuwige vraag: is het hotel echt zo mooi als op het plaatje? Staat het in een veilig deel van de stad? Kun je er gemakkelijk komen? Het zijn dit soort twijfels en de vaak te lange internetzoektochten waardoor consumenten liever bij een reisbureau aankloppen.

,,En die zijn dan verrast over de prijs die wij voor een droomvakantie rekenen. Die ligt soms zelfs lager dan de internetaanbiedingen die ze hebben gevonden. Hoe dat kan? Wij kennen de reiswereld en weten waar en hoe we moeten zoeken naar de beste aanbiedingen op basis van passend maatwerk", begint reisondernemer Ad de Wit.

Lees ook: Waarom de nieuwe generatie consumenten toch fysieke winkels wil

Ad de Wit is niet de eerste de beste. Met vijf 'stenen' reisbureaus in Noord-Brabant en de nodige online activiteiten, waaronder een eigen touroperator én een dedicated website voor marathonreizen, weet hij al sinds het prille begin in 1987 de reizigers aan zich te binden. Met slechts een telefoon, fax en – iets later – videotext. Heel modern in die jaren.

Dit zegt meteen veel over zijn kijk op de reisbranche en hoe je je hier kunt onderscheiden. ,,Innovatie is erg belangrijk. Onze doelgroep is online heel actief, dus is bijvoorbeeld een mogelijkheid als Adwords heel belangrijk voor ons. Ook bieden we online ondersteuning, is videobellen mogelijk en zetten we regelmatig blogs en vlogs online met daarin tips van onze reisspecialisten".

Informatieavonden

Het hoofdkantoor in Veghel heet Travelcenter de Wit. Dit in tegenstelling tot de vestigingen in Gemert, Heesch, Uden en Rosmalen die onder de naam Reisburo de Wit door het leven gaan. Het lijkt een detail, maar voor De Wit is het een wereld van verschil. ,,In Veghel bieden we een ervaring. Zo staan er zeer regelmatig informatieavonden over verschillende landen op het programma en geven we onze klanten in de vorm van een filmpje op een groot beeldscherm alvast een voorproefje op hun vakantie. Ook voor klanten van de andere vestigingen. Elke offerte is daarnaast voorzien van een internetlink voor meer achtergrondinformatie".

Zijn oudste dochter, Michelle de Wit, is beoogd opvolger en net als haar vader helemaal ingewijd in de reiswereld. Zij ziet de moderne hulpmiddelen als onmisbaar, maar de meerwaarde van de onderneming is volgens haar nog steeds het persoonlijke aspect.

,,Waar wij goed in zijn, is het samenstellen van reizen op maat. Dat kan gaan om mensen die verschillende plekken willen bezoeken of bijvoorbeeld grote families die meerdere kamers nodig hebben. Zaken die je niet eenvoudig via internet regelt. En we kunnen eigen ervaringen met onze klanten delen. Al onze medewerkers zijn vakfanaten. Ze hebben veel reizen gemaakt. Op eigen titel of als studiereis, gemiddeld één tot twee keer per jaar."

Lees ook: Apeldoornse vrienden toveren hobbyproject om tot succesvol reisbureau

Garantie

En dan speelt er nog een belangrijk aspect mee in de overweging om toch voor een lokaal reisbureau te kiezen: zorgeloosheid. ,,Als reisorganisatie heb je bijvoorbeeld oog voor mogelijke faillissementen in de branche. Een airline die ineens alle vluchten opschort, wij zien het van ver aankomen. In zo'n geval nemen wij onze klanten alle zorg uit handen en betalen wij eerder uit dan de reisverzekering of regelen een andere vlucht. Of denk aan een natuurramp. Afgelopen jaar zaten klanten van ons vast op Lombok na een aardbeving. Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid om dan alles in het werk te stellen om die mensen te helpen. Dat is gelukt. Zij waren als eerste weg uit het gebied, waar grote touroperators nog dagenlang bezig zijn geweest. Wij hoeven immers maar een paar mensen te helpen, waar de grote organisaties honderden gasten moet bijstaan. Daar staan mensen niet bij stil als ze op internet een reis boeken", is de ervaring van Michelle.

Een andere nieuwe insteek is het werken met mobiele reisadviseurs. Zzp'ers door heel Nederland die lokaal goed zijn ingevoerd en vanuit eigen kantoor of bij de mensen thuis een vakantie plannen.

,,Dit zijn reisexperts, net zoals onze mensen in vaste dienst. De mobiele reisadviseur kan gebruik maken van onze kennis en diensten en koopt de reizen via ons in. Dit betekent een verbreding van de omzetgroei, want hierdoor is heel Nederland voor ons bereikbaar", zegt Michelle. Vader Ad vult tot slot nog even aan dat de mobiele reisagenten, net zoals zijn eigen bedrijf, 'open boeken' zijn.

,,Wij werken onafhankelijk. Dat kan omdat we beschikken over een eigen touroperator. We kijken altijd waar de beste deal te vinden is om de droomreis van een klant waar te maken. Die kunnen wij ook vergelijken met de directe (internet)markt, zodat die klant meteen ziet dat wij scherpe prijzen hebben. Met als toegevoegde waarde: expertise en de garantie op een blijvende herinnering."

Wij kennen de reiswereld en weten waar en hoe we moeten zoeken

Reisondernemer Ad de Wit