Nieuws Actueel

Steuntje in de rug voor mkb

Bedrijven, met name in het midden- en kleinbedrijf, krijgen een steuntje in de rug door een verlenging van de eerste schijf van de vennootschapsbelasting. Hierdoor valt een groter deel van de winst in het tarief van 20 procent. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de rijksbegroting, schrijft het AD.

Van onze redactie 21 september 2016

Wiebesdijsselbloem

Wiebes vindt ook dat het voor ondernemers mogelijk moet worden om op ‘een fiscaal aantrekkelijke’ manier afscheid te nemen van het pensioen in eigen beheer. De ingewikkelde pensioenregeling voor directeurgrootaandeelhouders zadelt ondernemers nu op met veel administratieve rompslomp, waardoor geld blijft vastzitten in het eigen bedrijf.

Op de begroting van het ministerie van Economische Zaken wordt vanaf volgend jaar extra geld vrijgemaakt voor snelgroeiende bedrijven die financiële steun nodig hebben voor onderzoek en ontwikkeling. In 2017 gaat het om 33 miljoen euro. Voor start-ups en andere startende ondernemers is volgend jaar 50 miljoen euro beschikbaar.

Regeldruk

Minister Henk Kamp heeft zijn ambtenaren nogmaals op het hart gedrukt dat de regeldruk voor bedrijven en burgers nog verder zal moeten worden beperkt. Met het schrappen van onnodige of belemmerende regels is 2,5 miljard euro gemoeid. Innovatie, duurzame groei en ondernemerschap blijven een andere prioriteit voor minister Kamp.

Ook voor vernieuwing op energiegebied die potentie hebben voor binnen- en buitenland, komt meer geld beschikbaar. Na verschillende incidenten met voedsel (onder meer paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees) wordt het keuren van vlees in 2017 weer een overheidstaak. Om de mestproductie in te tomen, komen er (nieuwe) fosfaatrechten. Melkveehouders mogen vanaf volgend jaar alleen nog melkkoeien houden als zij daarvoor voldoende fosfaatrechten hebben.

Gerelateerde artikelenDe Ondernemer organiseert Webinar over PrinsjesdagSchaduwbegroting 2017 voor ondernemend NederlandWat gaat Prinsjesdag ons brengen?Septemberkriebels