Nieuws Actueel
Stichting BOVO: 'Ons doel is het mkb te stimuleren'
De stichting BOVO verbindt ondernemers met elkaar en met het onderwijs om banen te scheppen, schrijft BN/De Stem.

Het is een vorm van netwerken, maar dan anders. Brabantse Ondernemers Voor Ondernemers (BOVO) timmert sinds drie jaar aan de weg. Met zo veel succes dat de club op verzoek van de provincie ook in vijf andere steden begint, zoals Bergen op Zoom en Den Bosch.
Initiatiefnemer is Peter Princen. Hij begon stichting BOVO in 2013 om ondernemers en onderwijs elkaar te laten versterken. "Zo is een Brabants netwerk ontstaan van ondernemers, hbo's, mbo's, middelbaar onderwijs, organisaties en lokale overheden. Doel is het mkb, de motor van de economie, te stimuleren en banen te creëren", vertelt Princen in Breda Business Park aan de Lijndonk. Het midden- en kleinbedrijf is volgens hem als enige banenkanon overgebleven. "Grote bedrijven saneren vooral." Hij richt zich op de categorie tot vijftig werknemers.
CoachZijn kennis heeft Princen opgedaan toen hij met een compagnon een re-integratiebureau begon. Later leidde hij werklozen op tot arbeidsbemiddelaar. Vervolgens stortte Princen zich bij ontwikkelingsmaatschappij Rewin op het helpen van ondernemers in kleinere gemeenten. "Bijvoorbeeld als een boer ook kampeerboer wilde worden. In samenwerking met ervaren ondernemers heb ik een programma opgezet. Zij hielpen als coach en we riepen hulp in van studenten voor marktonderzoek, of om bijvoorbeeld een businessplan te maken." Dat liep goed, maar toen stopte de provincie en daarmee ook het project.
Princen geloofde echter in de formule. Hij besloot voor zichzelf te beginnen. BOVO was geboren. "Het idee is simpel", zegt hij. "Als je een fiets wil leren repareren, dan ga je naar een fietsenmaker. Als ondernemer ga je naar een andere ondernemer."
HyperlokaalVaak zijn er in het mkb goede ideeën maar schort het aan tijd, geld, kennis en kunde. "Een bedrijf kan een vraag neerleggen. Wij zetten7 er een mentor op, een ervaren ondernemer of een werkloze met kennis op dat gebied. Studenten van Avans, NHTV tot aan leerlingen van middelbare scholen werken met de mentor een plan uit en hebben een ervaringsplaats die tot een baan kan leiden. Dat geldt ook voor de mentor, die mogelijk investeerder wordt of ervaring opdoet, weer zin krijgt en een nieuw bedrijfje begint. Zo hebben velen een baan gevonden van telefoniste tot zorgondernemer."
Een van hen is Fred van Doorn. Na een tegenslag raakte hij werkloos. "Het UWV wees me op Princen. Ik begon als mentor, ben nu VDS Media begonnen. Op plaatsen waar veel mensen komen, hang ik schermen. De ondernemer informeert zo hyperlokaal."