Heel Europa gaat gebukt onder de oplopende energieprijzen. Volgens de Franse minister Le Maire zal consumenten niet gevraagd worden het verschil tussen de marktprijzen en de prijsplafonds te betalen. Volgens hem blijven de prijzen ook volgend jaar binnen de perken. De Franse regering heeft de stijging van de energieprijzen tot het einde van dit jaar beperkt tot 4 procent.
Ook Britse huishoudens krijgen steun van de overheid. 'Komende maand maken we - wie het ook van mij overneemt - opnieuw een enorm financieel steunpakket bekend', stelt Boris Johnson die de schuld van de inflatie bij de Russische president Vladimir Poetin legt. De Britse energietoezichthouder maakte vrijdag bekend dat in oktober de energieprijzen tot 80 procent omhoog gaan. Het hoofd van dat orgaan riep de regering al op om maatregelen te nemen.
Ook kleine bedrijven in Frankrijk voordelige stroomtarieven
De Franse regering overweegt deze winter ook een systeem voor huishoudens en kleine bedrijven in te voeren waarbij zij voordelige stroomtarieven krijgen in ruil voor een beperking van het gebruik tijdens perioden van grote vraag. Dat kan bijvoorbeeld op zeer koude dagen zijn. Dit systeem wordt al jaren toegepast voor grote stroomverbruikers in de industrie. Zij stemmen ermee in hun productie te verminderen wanneer de stroomvoorziening krap is.
Lees ook: ABN Amro-econoom Phlippen: 'CBS blaast inflatie op met eigenzinnige rekenmethode'
FNV: kabinet moet prijzenwet invoeren, zelf maximumprijzen bepalen
Wat zou Den Haag moet doen, of had Den Haag al moeten doen? In De Ondernemer-podcast - hieronder te beluisteren - motiveerde FNV-voorzitter Tuur Elzinga eerder al zijn voorkeur om de prijzenwet in te voeren; een plan dat ook is ontstaan door de uitslag van het FNV-onderzoek naar 'de scheve welvaartverdeling'. Daarin kwam onder meer naar voren dat 80 procent van de ondervraagden voor het zwaarder belasten van grote bedrijven is. Ook daar reageert Elzinga in de podcast op.
Met de prijzenwet kan het kabinet een maximumprijs invoeren voor boodschappen of energie. Dat bedrijven dan omzet moeten inleveren, vindt Elzinga niet onredelijk. ,,Wat we nu zien is dat door de inflatie de burgers verarmen, terwijl bedrijven recordwinsten maken. Er is geld zat, maar dat zit allemaal bij bedrijven."
Lees ook: Johnson kondigt extra steun aan vanwege hoge energieprijs
Hoogleraar Benink: 'Tempo maken kabinet, met reparatie koopkracht'
De passieve houding van het kabinet om de koopkracht van burgers te beschermen is onbegrijpelijk vindt de Tilburgse hoogleraar economie Harald Benink. ,,Bij de coronapandemie kon snel heel veel, nu gaat het erg traag.’’
Benink voorziet grote economische schade als er niets gebeurt aan koopkrachtreparatie. ,,Vroeg of laat moeten mensen snijden in hun uitgaven. Een economische krimp van meer dan 4 procent is dan mogelijk. En het gaat niet alleen om mensen met lage inkomens, ook middeninkomens worden getroffen door de dalende koopkracht.’’
'Kabinet heeft stijging van de energieprijzen onderschat'
Dat het kabinet zo passief is, komt volgens Benink waarschijnlijk omdat ze de stijging van de energieprijzen hebben onderschat. ,,Bij de coronapandemie was direct duidelijk dat het een groot probleem was. Er werd razendsnel een pakket van tientallen miljarden steun opgetuigd. Nu gaat het om minder dan 10 miljard euro.’’
Terwijl juist de overheid aan zet is, meent de hoogleraar. ,,Het is een klassieke overheidsfunctie om mensen te beschermen tegen onverzekerbare risico’s. En dat is de inflatie. Daar kun je je niet tegen laten vaccineren. Het is een tsunami die de mensen overkomt", zegt hij in dit artikel onder meer.