Nieuws Actueel

Stil anti-hagelkanon tegen noodweer

Ze zijn de schrik van fruittelers en organisatoren van festivals: onweersbuien met hagel. Met zijn stille anti-hagelkanon trekt akoestisch adviseur en uitvinder Stefan Grob de aandacht van weerdeskundigen. De drukgolf als wapen.

Leo van Marrewijk 8 mei 2017

20170416 Stefan Grob uitsnede

Bedrijf: Stefan Grob audio & electronics engineering | stil-hagelkanon.nl
Naam: Stefan Grob (leeftijd 42)
Branche: elektrotechniek

Ruim 100 jaar oud is het conventionele anti-hagelkanon. Veel fruittelers denken dat het werkt door schokgolven de lucht in te sturen die de vorming en groei van hagelstenen verstoren, al is het wetenschappelijk bewijs ervoor nog nooit geleverd. Aan de andere kant: er is ook nooit wetenschappelijk bewezen dat het niét werkt.

Oplossing voor herrie

Wel zeker is dat conventionele kanonnen onbedaarlijk veel herrie maken: elke zeven seconden volgt een nieuwe donderslag. Stefan Grob moest zich als adviseur voor een gemeente buigen over de anti-hagelkanonkwestie. ,,Ik dacht in eerste instantie: we moeten die kanonnen gewoon verbieden. Door die herrie overtreed je de wet. Maar van huis uit ben ik techneut, dus ik ben naar een oplossing gaan zoeken. Die vond ik in een mechanisch gegenereerde drukgolf. Die is even sterk als de explosie van een conventioneel kanon, maar dan zonder de herrie. Vergelijk het maar met de oude verbrandingsmotor tegenover de elektromotor.''

Effect

Een prachtige oplossing, lijkt het. De praktijk is weerbarstiger. ,,Bij een stil kanon speelt ook psychologie een rol: als iets stil is, merk je er niets van en heb je ook de neiging om te twijfelen aan het effect ervan. Als een fruitteler een enorme knal hoort, denkt hij: dat zal wel werken.'' Een hoopvolle ervaring voor Grob was een groot dancefestival in België, waar zich volgens de meteorologen een enorme hagel- en onweersbui ontwikkelde. Tien stille kanonnen van Grob klaarden de lucht en zorgden ervoor dat het festival gespaard bleef van het verwachte noodweer, terwijl de buien in Duitsland ernstige schade aanrichtten. Maar, weet ook Grob, dat is anekdotisch bewijs. ,,Het is, ook voor weerdeskundigen, heel moeilijk te meten wat nu precies het effect is. Wat ik wel merk: eerst deden meteorologen lacherig over het kanon, nu stellen ze serieuze vragen.''

Lees ook: Hoe de stoppersregeling creativiteit van boeren aanjaagt

Overtuigd

De eerste fruittelers zijn ook overtuigd geraakt. Er staan enkele exemplaren in Wijk bij Duurstede en Acquoy. Naast zijn grote, circa 300 kilogram wegende kanon heeft hij ook een kleiner exemplaar ('dat kun je met z'n tweeën dragen') ontwikkeld. ,,Het kleine kanon heeft een bereik van zo'n 20 hectare. En ja, dat is ongeveer de oppervlakte van een gemiddeld fruitbedrijf.'' Het stille anti-hagelkanon dingt mee naar een plaats in de MKB Innovatie top 100. Het stille kanon was ook al genomineerd voor De Gouden Decibel.