Nieuws Actueel
Stort als hart van wijnbouw
De eerste ideeën voor het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek waren er bij Freek Verhoeven, eigenaar van de Colonjes, al tien jaar geleden. De werkzaamheden zijn nu eindelijk begonnen.

Hoe zat het ook alweer, wat verrijst hier straks?
"Het wijnbouwcentrum wordt een expertisecentrum waar straks biologische wijnen worden geproduceerd, wijnopleidingen, wijnproeverijen en rondleidingen gegeven worden en congressen kunnen worden gehouden. In de slijterij verkopen we Nederlandse wijnen, maar ook die van 30 buitenlandse biologische wijnboeren. Ook komt er een laboratorium waar we wijnen analyseren. We doen er onderzoek: hoe werken druivenrassen? Alle wijnen die in Nederland worden gemaakt, kunnen we testen in drie of vier metingen. De nieuwe druivenrassen worden overigens niet in Groesbeek gekweekt, dat gebeurt bij een boer in Zwitserland.
Groesbeek is de perfecte plek voor zo'n wijnbouwcentrum?
"Zeker, Groesbeek is een echt wijndorp. Ik begon in 2001 nadat een collega zei: 'Je hebt hier een leuk stukje grond'. Er is hier lössbodem, daar groeien wijndruiven goed op. Ik breidde na een paar jaar uit naar 5 hectare, samen met mijn broer. Vijf andere Groesbeekse boeren begonnen ook met wijnbouw. Samen hebben we inmiddels 20 hectare. Het agrotoerisme kwam op, de wijnfeesten ontstonden hier. Groesbeek is het centrum van de Nederlandse wijnbouw."
Met wie heeft u dit op touw gezet, en wat kost het?
"Het bestuur van de Stichting Nederlands Wijnbouwcentrum bestaat naast mijzelf uit Martin Derksen, Richard Wienen, Teun Timmermans en Eric Tonn. De vijf musketiers, zeg maar. We hebben allen ons eigen specialisme, op juridisch gebied, financieel gebied, wijnhandel en zorgmanagement. We wilden met z'n vijven een plek realiseren met mogelijkheden voor wijnbouwontwikkeling die zich financieel draaiende kan houden, en richtten in 2005 de Stichting Wijnbouwcentrum Nederland op. In 2015 werd dat de Stichting Nederlands Wijnbouwcentrum. Alle vergunningen werden in 2005 al aangevraagd, toen kwam de crisis. Maar die vergunningen liepen door. Nu is het eindelijk zover, na de bodemsanering - hier zat vroeger het stort- en archeologisch onderzoek. De provincie houdt dat in de gaten. Er komt straks een meter schone grond op te liggen.
"De realisatie van het Wijnbouwcentrum kostte 1,5 miljoen, de financiering komt niet van een bank, maar van private investeerders en fondsen. Zij hebben belang bij het sociale aspect van het wijnbouwcentrum. Namen noem ik niet."
U noemt het sociale aspect van het centrum. Wie gaan er straks werken?
"We willen zo veel mogelijk werken met mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dan moet je denken aan mensen die in een re-integratieproject zitten, mensen met een verstandelijke beperking, ex-delinquenten of mensen die om wat voor reden dan ook niet aan een reguliere baan kunnen komen.
"Er is straks plek voor 65 mensen, die begeleid worden door trajectcoaches. Ze volgen een leer/werktraject. Maar, voor de duidelijkheid, we zijn géén zorginstelling."
Wat is uw rol straks?
"Ik doe een stapje terug. Het grote terras dat ik hier heb, bij mijn huis, wordt volgend jaar ontmanteld. En de toegang is straks ook niet meer naast mijn huis. Dagelijks komen hier grote groepen voor rondleidingen en proeverijen, dat wordt straks verplaatst naar het Wijnbouwcentrum. Ik kijk ernaar uit dat het dan wat rustiger wordt. Maar natuurlijk blijf ik nauw betrokken. Het wijnbouwcentrum komt tenslotte in mijn achtertuin te staan. Ik blijf rondleidingen geven, dat soort dingen. Net als mijn opvolger Adam Dijkstra. Directeur word ik straks niet. Wie dat wordt, is nog niet bekend, de vacature gaat deze week de deur uit. We willen die persoon zo snel mogelijk aanstellen, zodat hij of zij het overgangstraject kan meemaken."