Nieuws Actueel

Studenten runnen eigen pop-upwinkel Ei van Ko

Een A-locatie. Voor minder doen ze het niet. Dus staat UP, de pop-upstore van AOC Oost-studenten Pien, Esther en Sanne straks twee weken bij het Ei van Ko in hartje Enschede.

Van onze redactie 29 februari 2016

Ei van ko annina romitas

Hier, op de styling&design-afdeling van het AOC Oost, zijn Pien ten Napel (17), Sanne van den Pol (18) en Esther Denne-boom (19) er al maanden mee bezig. Tussen de lampen, tafels, krukjes en zeepjes die ze allemaal zelf hebben gemaakt, glimmen ze van trots. Het gaat hen lukken!

OpleidingDe opleiding die ze volgen past bij hen. "De eerste twee jaar leerden we ontwerpen maken. En het derde jaar staat in het teken van duurzaam ondernemen." Duurzaam. Dat is de reden dat ze hebben gekozen voor de 'groene' mbo-opleiding.

"Bij elke opdracht die we kregen stond wel 'tig' keer: rekening houden met het milieu, duurzaam werken, recyclen!" En duurzaam is dus niet goedkoop je spulletjes bij de Praxis halen, maar naar de kringloopwinkel of in je omgeving vragen of mensen nog wat over hebben. Daarmee hebben Pien, Sanne en Esther de woonartikelen die ze vanaf 21 maart vanuit hun zeecontainer in hartje Enschede verkopen, gemaakt. "Duurzaam is de toekomst", zegt Pien. En recyclen? "Upcyclen! Van oude spullen iets nieuws maken."

ArtikelenElk tekenden ze voor ruim 35 voorwerpen, die ze maakten rond het thema 'Zee'. Ze hebben onderzocht wat de trends van het voorjaar worden en daar hun ontwerpen op gebaseerd. Ze onderzochten wat mensen willen betalen voor de spullen die ze straks in twee weken tijd verkopen. Ze zijn naar de gemeente geweest voor gesprekken over de A-locatie die ze wilden - en kregen. Ze hebben sponsors gezocht om de kosten te drukken.

Sponsoring"We wilden niet verkopen vanuit een bestaand pand, maar vanuit een zeecontainer. Dat sluit goed aan bij de trend van dit moment: foodtrucks en tijdelijke containers." De zeecontainer hebben ze gesponsord gekregen, net als de houten vloer die er komt te liggen en de hapjes en drankjes die ze zullen serveren. Ook de voorwerpen zijn veelal van krijgertjes gemaakt.

Sanne heeft het touw waarmee ze haar productlijn 'Blue marine' vorm gaf, gekregen van een touwslager uit Haaksbergen. "Die man vond wat ik deed geweldig." En Esther maakte de krukjes uit haar lijn 'Moby' van boomschijven die haar oom had liggen. Pien koos voor beton en cement om 'Wreck' vorm te geven. Samen bedachten ze de namen voor ieder voorwerp en het verhaal erachter. Hun klanten kopen straks niet alleen een lamp, een krukje of een klein hebbedingetje, maar ook een verhaal.

En nu is het bijna klaar. Ze hebben maquettes gemaakt van de inrichting en het werkrooster ligt klaar. Op drukke dagen staan ze er alle drie. Op minder drukke met z'n tweetjes. Vanaf 21 maart bij het Ei van Ko, twee weken lang.

Foto: Annina Romita