Nieuws Actueel

Zo laat deze online succesondernemer zijn inkomen passief groeien

Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? In het AD een portret van Frank Oonk.

Babette Rijkhoff 11 april 2018

The 4 Hour Workweek Frank Oonk

,,Eigenlijk paste ik de principes van de 4-hour workweek al toe, voordat ik wist dat het een theorie was”, vertelt Frank Oonk, eigenaar van verschillende ondernemingen in consumer electronics, entertainment, IT/Tech en e-tail. Hij wordt regelmatig uitgenodigd door bedrijven om te spreken over schaalbare verdienmodellen, passief inkomen en ondernemen. ,,Het grappige was dat ik een jaar geleden een keynote gaf over mijn carrière en aan het einde iemand naar mij toe kwam om te vragen of ik het boek The 4-Hour Workweek wel eens had gelezen.” Lachend: ,,Maar dat had ik niet. Weet je, het is ook wel logisch dat het een ding is. Ik geloof dat mensen van nature vrij willen zijn.”

Lees ook: Waarom internetondernemer Jacko Meijaard kiest voor een passief inkomen

Alleen een budget

Oonk begon op zijn 29ste met Recognize, een van de eerste Virtual Reality-bedrijven van Nederland. In dit bedrijf zaten toen al principes van de 4-urige werkweek verwerkt. Als eerste: vrijheid. Als hij een werknemer aannam, kreeg diegene een budget dat naar eigen inzicht besteed mocht worden. ,,Je kreeg geen stoel, geen tafel, geen computer, alleen een budget. Al kocht je er een playstation van, prima, als je je werk maar goed doet. Zo kreeg ik ook nooit strijd met developers dat ze de juiste software niet hadden. Daarnaast mocht iedereen zelf de werktijden bepalen. Soms was niemand op kantoor, omdat de dag ervoor een game was uitgekomen die iedereen wilde spelen. Maar, prima, enige regel was dat het werk op de gezette deadline af moest zijn.”

Werken aan dromen

Een ander principe uit de 4-urige werkweek: werken aan dromen. ,,Op vrijdag hoefde niemand te werken aan klantprojecten, maar moest je wel bezig zijn met je vak. Zo werd er veel geëxperimenteerd, waarbij de successen werden toegepast voor klanten. Doordat mensen onze bedrijfscultuur zo prettig vonden, wilde iedereen bij ons werken, soms ook voor minder loon dan bij hun huidige baas. En zo hoefde ik geen geld te reserveren voor recruitment en tegelijkertijd konden we veel opdrachten doen, waardoor het bedrijf kon groeien. Ik geloof heel erg in andermans drive. Zo bemoeide ik me niet met de operatie, de administratie of HR. Ik was eigenlijk de domste in het bedrijf, maar zorgde er wel voor dat anderen konden excelleren.”

Geen werk

Inmiddels heeft Oonk zijn bedrijf verkocht. Hij wil nooit meer op projectbasis werken, maar kiest voor schaalbare verdienmodellen: geld verdienen zonder dat het gecorreleerd is aan tijd. ,,Ik heb sites waarmee je apps en websites kan bouwen. Klanten betalen eenmalig 250 euro en maandelijks 5 euro. Per maand worden er zo’n 3.000 apps mee gebouwd. Ik hoef er geen werk voor te doen, maar krijg er wel inkomsten uit. Ook heb ik een gamewebshop, waarbij de producten direct door de leverancier worden geleverd. Ik zorg dat ik de goedkoopste ben en altijd bovenaan bij vergelijkingssites sta."

Muziek

,,Ook heb ik sites met affiliate links - zoals Jacko - en een bedrijf wat automatisch cryptocurrency ‘maakt’ en verhandelt op de beurzen. Ik heb nog een aantal investeringen in start-ups en met de app RADIU kan ik mij bezighouden met iets wat ik het allerleukste vind: muziek. De app verzamelt alle radiostations ter wereld en kijkt aan de hand van je voorkeuren op welk radiostation het beste nummer voor jou wordt afgespeeld, om vervolgens automatisch over te schakelen naar die radiozender.”

Oonk verdient genoeg geld om zichzelf vrij te spelen. ,,Je kan altijd wel meer geld willen verdienen, nog een project willen starten, maar maakt al dat geld echt gelukkig? Ik vind het nu juist zo fijn om een dag vrij te zijn met mijn dochter van drie. Haar naar school brengen en samen met haar een verhaaltje te verzinnen voor het slapen gaan.''

Lees ook: Karel maakte zichzelf overbodig en onderneemt nu vanuit een strandstoel

Vrij leven

,,Mijn toekomstdroom is om met mijn vriendin en dochter in Barcelona te gaan wonen. Maar de perceptie van een vrij leven is voor iedereen anders. Mijn vriendin vindt het fijn om in loondienst te zijn. Met vaste werktijden. Ik geloof dat ze gelukkiger zou zijn als ze ook kiest voor hoe ik het doe. Daar hebben we wel discussie over en moeten we een middenweg in vinden. Ik moet me realiseren dat werken zoals ik doe niet iedereen gelukkig maakt.''

,,Maar afgezien daarvan, voor mij is het ‘t belangrijkste dat ik mijn dochter een betere toekomst kan geven dan waar ik zelf ooit gestart ben. Ik ben geboren in een weeshuis in Indonesië. Ook al is ze nu nog maar drie, ik heb er al voor gezorgd dat zij later niet hoeft te werken voor haar geld, maar voor haar geluk.”

Een week als deze

Maandag 10.00 - 10.30: Checken bezoekers- en datastatistieken van alle platformen. 11.00 - 12.00: mail & dm’s beantwoorden. 13.00 - 16.00: wekelijks overleg team RADIU & team cryptocurrency.

Dinsdag 12.00 - 15.00: overleg met een van mijn compagnons mbt de affiliate sites. 15.00 - 17.00: overleg met mijn financieel adviseur mbt. de financiële planning. 19.30 - 20.00: een verhaaltje verzinnen met mijn dochter (voor het slapen gaan). 21.00 - 23.00: Minecraften met mijn vriendin.

Woensdag 14.30 - 18.00: Jureren als Dragon bij start-up projecten van de ‘minor ondernemen’ van het Saxion HBO. 19.30 - 20.00: een verhaaltje verzinnen met mijn dochter (voor het slapen gaan). 21.00 - 22.00: Inlezen in updates uit de cryptocurrency- en blockchain-markt.

Donderdag 13.30 - 17.00: overleg met potentiële investeerder/partner RADIU. 19.30 - 20.00: een verhaaltje verzinnen met mijn dochter (voor het slapen gaan). 20.00 - 20.30: social media updaten.

Vrijdag 10.00 - 10.30: Checken bezoekers- en datastatistieken van alle platformen. 11.00 - 12.00: mail & dm’s beantwoorden. 16.00 - 18.00: technisch onderhoud/updates alle bestaande sites & apps. 16.00 - 17.00: cadeautje kopen voor mijn dochter. 17.00 - 18.00: mijn dochter ophalen bij haar opa. 19.30 - 20.00: een verhaaltje verzinnen met mijn dochter (voor het slapen gaan).

Zaterdag 9.00 - 11.00: ontwaken & ontbijten met mijn vriendin & dochter. 11.00 - 12.00: auto wassen. 12.00 - 13.00: lunchen met mijn vriendin & dochter. 13.00 - 15.00: spelen met mijn dochter. 15.00 - 18.00: naar de kermis met mijn vriendin & dochter. 18:00 - 21.00: uit eten met mijn vriendin & dochter. 21.00 - 21.30: social media updaten.

Zondag 14.00 - 19.00: Ajax kijken in skybox Amsterdam Arena. 19.00 - 0.00: Hotel in Amsterdam met vriendin & dochter.

Ik was eigenlijk de domste in het bedrijf, maar zorgde er wel voor dat anderen konden excelleren

Frank Oonk, eigenaar van verschillende ondernemingen in consumer electronics, entertainment, IT/Tech en e-tail.