Nieuws Actueel

Succesvol biertje Geusz! komt met derde variant

Het derde biertje is net als de andere variaties van Geusz! bedacht door de Zoetermeerders Ron van den Berg, Remi de Bake, Michael Leckie en Rob Ruijs. De mannen dronken altijd al regelmatig een biertje met elkaar, maar wilden ook weleens een biertje drinken dat ze helemaal zelf hebben bedacht. En dat is inmiddels al drie keer gelukt, vertellen ze trots in het AD.

Natascha Frensch 24 oktober 2016

Bier geusz

De eerste variant van het Zoetermeerse bier Geusz!, een triple, werd vorig jaar tijdens het Geuzenweekend gelanceerd, even later volgde de blond editie. De eerste 1.000 liter van de Geusz! triple ging er al snel doorheen. Inmiddels is er al zo'n 7.000 liter verkocht van de smaken triple en blond en heeft SanVoPed'or, zoals het bedrijf van de vier vrienden inmiddels heet, zo'n 60 verkooppunten.

De bieren zijn ook in allerlei andere steden te verkrijgen, zoals in Den Haag. En dat smaakte voor de vrienden letterlijk naar meer. Waarop ze een derde smaak ontwikkelden.

DonkerZaterdag werd de Geusz! dubbel, een donker biertje, voor het eerst getapt bij Vrienden van de Burgemeester aan het Stadhuisplein. Een jaar geleden hadden de vier Zoetermeerders dat nog niet durven dromen. ,,Dit is echt te gek", jubelt Ron van den Berg.

,,Ik vind het bovendien erg bijzonder dat allerlei partijen in Zoetermeer de afgelopen tijd zoveel met ons hebben samengewerkt. Het bier werd bijvoorbeeld al geschonken tijdens Zoetermeer Blues, Culinair Zoetermeer en tijdens alle edities van Zondag in 't Park. We willen dat Geusz! een verbindende factor is in Zoetermeer."

De mannen sponsoren sinds een half jaar bijvoorbeeld ook het koor H6, die haar basis in Zoetermeer heeft, en ze zijn bezig met een project met het CKC.

Dat het bier nu ook op het Stadshuisplein is te verkrijgen, vindt Van den Berg geweldig. ,,Dat was namelijk nog best moeilijk, want een aantal tenten zijn gelieerd aan Heineken. Bij Vrienden van de Burgemeester kon het in ieder geval en de eigenaar Jochum Oostenbroek is zelf ook erg enthousiast. Binnenkort verschijnt het merk ook op grote schermen op het plein. Echt ongelofelijk", aldus Van den Berg.

Hij droomt er samen met zijn vrienden van om ooit een eigen brouwerij op te zetten in Zoetermeer, zodat Geusz! op eigen bodem wordt gebrouwen. Nu gebeurt dit nog bij een Belgische brouwerij. ,,Ik heb al jaren een passie voor bier en kom daar regelmatig om een aantal speciale biertjes te proeven en mijn bierkelder bij te vullen. Een goede vriend brouwt het bier nu, maar de recepten zijn natuurlijk helemaal door ons bedacht. Het liefst willen we dat wel zelf doen, alleen is dat best een flinke investering", aldus Van den Berg.

BroeinestDe vier vrienden hebben hun vizier gericht op het oude Kwikfitpand aan de Vlamingstraat. ,,Terra Art Projects is in gesprek met de gemeente om hier een soort van cultureel broeinest te maken. Of dat er echt gaat komen, is nog allemaal niet zeker, maar misschien zouden wij bijvoorbeeld in een gedeelte van het pand bier kunnen brouwen", aldus Van den Berg.