Nieuws Actueel

'Super in Heteren keerpunt voor dorp'

Met de opening van de vernieuwde Jumbo in Heteren beschikt het dorp na een verbouwing van net geen drie weken weer over een supermarkt. Een winkel die meer vertegenwoordigt dan alleen een plek om boodschappen te doen, zo schrijft De Gelderlander.

Lex Halsema | Foto: Erik van 't Hullenaar 16 juni 2016

Jumbo opening verbouwing 1065

Dorpsraadvoorzitter Ronnie Groenewold spreekt van een keerpunt voor het dorp. En de consument? Die krijgt er een handvol, voor Heteren nieuwe, functies bij. Groenewold had gisterochtend de vrijwel complete dorpsraad bij zich om Teun van Blijderveen, de exploitant van de plaatselijke supermarkt, bij de feestelijke heropening de hand te schudden. Om nog maar eens te onderstrepen hoe belangrijk ze de heropening vinden. "We staan nu in een supermarkt die voor het dorp het begin van een kanteling is. Het moment dat Heterenaren niet meer het dorp uitrijden om boodschappen te doen, maar gewoon hier blijven. Deze winkel en het plein ervoor zijn de eerste stap."

DorpshartGroenewold verwijst naar het plein voor de nieuwe ingang van de Jumbo, dat ook het nieuwe hart van een dorpsplein moet vormen. Naast de supermarkt heeft Herman Fonteyn er zijn bloemenzaak en Groenewold weet dat er nog ruim 1.200 vierkante meter aan winkels volgt. "We weten al dat er een bakkerij komt, en een winkel in huishoudelijke artikelen. Met andere belangstellenden wordt nog gesproken", zegt Groenewold.

Voor Van Blijderveen begon gisteren de toekomst, zo hield hij zijn 65 personeelsleden (30 fte) bij de opening voor. "Sinds 2011 zou de verbouwing binnenkort beginnen, maar er kwam steeds wat tussen. We hebben ons al die tijd moeten behelpen en hard gewerkt om er toch iets moois van te maken. Nu hebben we dan eindelijk die grote winkel waarin we het complete assortiment kwijt kunnen. Vandaag begint eindelijk de toekomst."

PinautomaatDie toekomst biedt de Heterense klant een aantal nieuwe mogelijkheden die in de kleinere versie van de supermarkt niet beschikbaar waren. De grootste aanwinst voor het dorp is waarschijnlijk de nieuwe pinautomaat in de winkel. Het is de tweede in het dorp en biedt vooral ouderen een sociaal veilige omgeving bij het opnemen van geld. De andere pinautomaat is nog een overblijfsel uit de tijd dat de Rabobank nog in het dorp zat naast de oude ingang van de supermarkt. Die automaat wordt door veel ouderen, vooral als het donker is, als onveilig ervaren en dat wordt mogelijk nog erger want de automaat die nu nog onder dak zit, wordt verplaatst naar de achterzijde van de nieuwe supermarkt en is dan niet langer binnen en overdekt.

Nieuw voor Heteren is ook het online (jumbo.nl) boodschappen doen. Heterenaren kunnen achter de computer boodschappen doen en afrekenen. Winkelpersoneel zoekt de boodschappen op en pakt ze in. Het boodschappenpakket moet nog wel zelf in de winkel worden afgehaald, een thuisbezorgdienst is er nog niet.

LuxeMet de extra winkelruimte - de nieuwe zaak is ruim 1.100 vierkante meter - is er in Heteren ook ruimte voor de 'luxere' gemaksproducten. Zo kunnen de klanten nu zelf vers sinaasappelsap persen, is de afdeling met snelle maaltijden flink gegroeid, beschikt de slagerij over ovens om vleeswaren te grillen en is er een vishoek waar klanten zelf zes soorten (bevroren) vis kunnen scheppen. Nieuw is ook de inrichting van de afdeling rookwaren, achter een aparte balie in de winkel. Jumbo Heteren is één van de twee supermarkten in ons land waar de rookwaren niet meer voor klanten zichtbaar zijn, maar achter ondoorzichtige glazen deuren aan het zicht worden onttrokken.