Nieuws Actueel
'Superfood' komt nu ook van Brabantse bodem
Acht Brabantse boeren telen op hun akkers tegenwoordig quinoa, een graanachtig zaadje dat erg in opmars is, meldt het Brabants Dagblad.

Hij las ergens vorig jaar over de Dutch Quinoa Group. Over de opmars van het nieuwe gewas, over de telers die werden gezocht. Nederlandse boeren die zin hadden in een nieuw avontuur. Dat sprak de 60-jarige Henk Castelijns, akkerbouwer in het buitengebied van Eindhoven, wel aan. Hij nam contact op en rolde zo in de quinoa, het hippe superfood dat Nederland de laatste jaren heeft veroverd.
Het graanachtige zaadje, dat een flink gehalte aan hoogwaardige eiwitten, vezels, mineralen en vitamines bevat, komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De universiteit van Wageningen ontwikkelde echter drie quinoa-rassen die het ook in Europa goed doen en heeft samen met 'quinoa-ambassadeur' Rens Kuijten uit Sterksel gezorgd dat er nu quinoa van Nederlandse bodem is. Kuijten gelooft al jaren in de doorbraak van het eiwitrijke plantje. "Het is een plant die weinig water nodig heeft en zelfs gedijt onder ziltige omstandigheden. Dat is mooi, wetende dat zoetwater in de toekomst - met name in de niet-westerse landen - niet overal voldoende voorradig is. En dat gecombineerd met de wereldwijd toenemende behoefte aan plantaardige eiwitten, aan gezonde voeding. Ja, ik zag de potentie." Hij niet alleen. De Verenigde Naties riepen 2013 zelfs uit tot het jaar van de quinoa. "Dat hielp natuurlijk enorm en daarna kregen we hier de superfoodhype." Kuijten is geen fan van 'superfoods', maar het deed de naamsbekendheid van 'het zaadje' wel veel goed.
45 telersDe quinoa-voorman mag niet klagen. Nederland telt nu inmiddels 45 telers, waarvan acht in Brabant, die met het gewas begonnen zijn. Stuk voor stuk producenten van Lola Quinoa, zoals de merknaam luidt. Vanaf april verkrijgbaar bij Albert Heijn, vertelt Kuijten met lichte trots.
De Dutch Quinoa Group wil er alles aan doen om van quinoa een blijvertje te maken. Bij de telers is het succes inmiddels doorgedrongen; moest Kuijten eerst de boeren overtuigen, nu is er volop belangstelling. "Er is een wachtlijst van akkerbouwers die willen gaan telen."
Castelijns in Eindhoven, die vorig jaar met vijf hectare begon: "Ik heb van alles geleerd over het gewas. We hebben ook regelmatig bijeenkomsten met de andere boeren. Echt leuk om wat nieuws te horen, want maïs ken ik nu wel", lacht hij. Hij probeert ook in eigen kring quinoa te promoten. "Maar het begint steeds bekender te worden. In het begin zei echt iedereen: Wát ga je verbouwen?"
Geen bestrijdingsmiddelenDe grootste uitdaging voor de boeren: Telen zonder bestrijdingsmiddelen. "Dat is spannend. Ik hield vorig jaar elke dag het veld goed in de gaten, hield echt mijn hart vast, heb samen met mijn vrouw nog onkruid lopen trekken. Maar toch is het me niet tegengevallen." In augustus oogstte hij voor de eerste keer, waarna de zaden naar een drogerij in Zeeland gingen. "En nu liggen ze onder de naam Lola Quinoa bij de Sligro." De pakken Nederlandse quinoa zijn bezig aan een opmars en duiken ook op in de populaire versboxen. Ook het snelgroeiende Boerschappen uit Breda heeft het Nederlandse superfood ontdekt en sinds december aan de verse boxen toegevoegd. "We krijgen zo veel leuke reacties, dus dit is wel een blijvertje in het assortiment", zegt ondernemer Stijn Markusse.
Castelijns heeft geen spijt dat hij in de quinoa is gegaan. "We eten het zelf nu ook regelmatig. Het lijkt op rijst en je kunt er heel veel mee." Hij heeft zelfs een bevriende bierbrouwer op het idee gebracht om er bier van te brouwen. " Pas geleden hadden we hier met de Quinoa Group een proeverij. Smaakte prima!" Castelijns heeft de smaak te pakken en heeft al zin in een nieuw avontuur. "Ik hoorde van die bierbrouwers dat er een tekort is aan hop. Uit Nieuw-Zeeland komen hopworteltjes naar hier toe. Waarom niet? Je leeft maar één keer.''