Nieuws Actueel

Supermarkt zoekt vaker de Utrechtse binnenstad op

Supermarkten waar je snel een boodschap kunt doen en verse maaltijden kunt kopen rukken op in de Utrechtse binnenstad. Dat schrijft het AD.

René Cazander | Foto: Ruud Voest 2 december 2016

Spar Utrecht Mariaplaats

AH to go en de Boon's Markt zitten al in het centrum. Eind februari opent ook de Spar een City Store op de hoek van de Mariaplaats en de Mariastraat. Dat zegt directeur Sjaak Kralendonk.

En Albert Heijn opent een 'gemakssuper' onder het oude postkantoor aan de Neude. Nog niet meteen, maar 'op zijn vroegst in 2018', meldt het concern.

Trend

Retaildeskundige Paul Moers spreekt van een trend. ,,Je ziet dat supermarkten op alle mogelijke manieren zo dicht mogelijk bij de klanten willen zitten. De consumenten zijn op zoek naar gemak.''

Gemaksproducten

Andere plekken waar supers steeds vaker gemaksprodukten aanbieden zijn bouwmarkten als Gamma, de Praxis en benzinestations, signaleert Moers. Zo heeft Albert Heijn in oktober een AH to go geopend in BP-tankstation De Kroon langs de A27 bij Nieuwegein. Spar werkt langs de snelweg samen met Texaco.

Proef

Volgens Albert Heijn is de samenwerking met BP een proef. ,,Pompstations staan er om bekend dat ze een vette hap verkopen. Wij voegen daar een gezond assortiment aan toe'', vertelt woordvoerder Erik Luckers.

De Uithof

De eerste Spar City-winkel in Utrecht opent eind februari haar deuren. De Spar heeft al een winkel met een dergelijke, compacte formule op het universiteitscentrum De Uithof, vooral bedoeld voor studenten.

Verder is volgens Kralendonk Utrecht een stad waar relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn. De winkel aan de Mariaplaats zal vooral gericht zijn op passanten.

Vorige maand zag de zoveelste Spar City Store het licht aan de Kinkerstraat in Amsterdam. Hier ligt het accent op verse producten die je zo kunt meenemen (belegde broodjes, smoothies en koffie met wat lekkers). Daarnaast zijn er kant-enklaarmaaltijden te krijgen voor de lunch en het avondeten. In Nederland heeft Spar op dit moment 30 City Stores, dat moeten er eind volgend jaar 50 zijn.

Studenten

Boon's Markt aan de Oudegracht moet het voor een groot deel heben van werkende mensen in de stad en studenten, vertelt een medewerker. Deze supermarkt is zeven dagen per week tot middernacht open. ,,De laatste twee uur-tjes zijn megadruk,'' aldus de medewerker. En dan niet alleen vanwege de verkoop van bier en wijn, maar ook verse pizza's zijn dan populair.

Snelle boodschap

Over wat voor soort supermarkt er onder het voormalige postkantoor in hartje stad komt, kan Albert Heijn nog geen mededelingen doen. Het zal zo goed als zeker geen normale AH zijn, maar eentje voor een snelle boodschap op de fiets, omdat die plek lastig met de auto te bereiken is.

Nieuwe formule

AH-woordvoerder Luckers benadrukt dat de nieuwe formule in ieder geval wordt afgestemd op de buurt. ,,Hij moet goed aansluiten op de behoefte van de klanten. ,,Ik verwacht volgend jaar meer duidelijkheid.''

Retaildeskundige Moers juicht de komst van supermarkten met gemaksproducten naar binnensteden toe. ,,Een groot voordeel is dat ze zorgen voor reuring. Hun komst is goed voor de winkelgebieden.''

Gerelateerde artikelen

Bezorgdiensten Picnic, Jumbo en Albert Heijn getestJumbo Deventer eerste supermarkt met boodschappen-appBP Tankstation Deventer krijgt AH To Go