Nieuws Actueel

Syrisch op het menu in Utrechts restaurant

Toen de vluchtelingenstroom zich deze zomer ook over Utrecht ontvouwde, wilde Gijs Werschkull van biologisch restaurant Gys iets doen. Samen met stichting Gys bedacht hij restaurant Syr, waar Nederlanders en Syriërs samen Syrische gerechten met een Europees tintje bereiden. Dat bericht het AD.

Loeke Oostra 15 februari 2016

Gys Syr Utrecht Gijs Werschkull restaurant vluchtelingen crowdfunding

Voor Werschkull was het logisch dat hij zich hard wilde maken voor de vluchtelingen. "Gys draait om duurzaamheid, waarbij sociale duurzaamheid ook een grote rol speelt. We willen iets doen. Eerst wilden we geld geven, maar het is zoveel bevredigender om zelf iets te doen. Bovendien weet je dan waar het geld terecht komt."

Verbindende factorZe bedachten restaurant Syr. "Een plek waar verbinding gelegd wordt tussen vluchtelingen en Utrechters"' Die verbindende factor ziet men ook aan tafel in de vorm van kleine Syrische gerechten die gedeeld kunnen worden. In dit eten komen de ideeën van Gys over biologisch, lokaal en duurzaam voedsel tot uiting. "Het is niet zo dat Syriërs met andere groenten koken, ze gebruiken ze alleen anders. Afgezien van de kruiden zullen de meeste producten steeds uit de streek komen."

CrowdfundingsactieGeld voor het project investeert Gys deels, maar vanaf 25 februari begint de stichting ook een crowdfundingsactie om in acht weken 160.000 euro op te halen. Werschkull benadrukt dat het gaat om een lening.

"Al het geld krijgt men terug, met een rente van 3 procent. Vanaf bepaalde bedragen mag je gratis een keer komen eten of komt je naam op de muur van het restaurant te staan. We willen laten zien dat zo'n restaurant een win-winsituatie voor vluchtelingen, investeerders en Utrecht als stad kan zijn. Giften zijn welkom, maar dat is niet ons uitgangspunt."

DromenOok voor de vluchtelingen, die veelal door de gemeente gevraagd worden voor het project, valt er wat te winnen. "Het is geen vrijwilligerswerk, iedereen wordt betaald. Daarom kunnen alleen vluchtelingen met een verblijfsvergunning er werken. De winst van het restaurant wordt besteed aan scholing om een eigen bedrijf te beginnen of te leren werken in de keuken."

Met het restaurant, waarvan de locatie binnenkort bekend gemaakt wordt, hoopt hij een andere toon aan te slaan in het vluchtelingendebat. "Het doel is dat beide bevolkingsgroepen elkaar leren kennen. Vluchtelingen hebben ook dromen. Wij willen hen kansen bieden om zichzelf te ontwikkelen. Een baan is vaak het einde van het integratieproject, maar bij ons is het precies andersom."