Nieuws Actueel

Tabakszaak dupe van lager pakkettarief

In haar kleine tabakswinkeltje struikelt Nancy Sproet elke dag over de pakketten. Binnenkort leveren die amper nog iets op. PostNL verlaagt de tarieven drastisch, meldt het AD.

Heleen Boex en Annemarie van Dongen | Foto: Dingena Mol 15 februari 2016

Nancy Sproet Post NL Servicepunt tabakszaak Amsterdam tariefverhoging pakketten

"Je wil niet weten wat mensen hier allemaal laten bezorgen: kruiwagens, fietsen, balen hondenbrokken van 50 kilo. Maar hoe groot of zwaar een pakket ook is, binnenkort krijg ik er nog maar 20 cent voor. Zo huurt PostNL lekker voordelig mijn winkelruimte", schampert Nancy Sproet.

VergoedingenDe eigenaresse van een tabakswinkeltje in de Amsterdamse buurt Watergraafsmeer ontvangt nu nog meer dan 10.000 euro per jaar van PostNL. 13 jaar geleden opende zij een Servicepunt, toen het grote postkantoor in haar buurt sloot.

Maar dat gaat binnenkort veranderen. De vergoedingen die PostNL per 1 juli gaat betalen aan winkeliers met een postkantoor of pakketpunt in hun zaak, vallen 25 tot soms wel 40 procent lager uit. Het beloningssysteem zou zo'n 2500 ondernemers duperen.

Zalando-doosSproet verwacht dat ze met de nieuwe vergoedingen nog maar zo'n 3000 euro per jaar binnenkrijgt.

Aan de klanten die pakketjes komen afgeven of ophalen, verdient ze niet veel, zegt ze. "De meesten komen alleen voor hun pakketje. Die nemen veel ruimte in beslag en zijn veel werk. Hoeveel klanten wel niet vragen of je die Zalando-doos even voor ze dicht kunt tapen."

DoorbetalenHet aanbieden van een pakketservice zou winkeliers binnenkort wel eens meer kunnen kosten dan opleveren, vreest de vereniging van retailers met postdiensten, de VVP. "Volgens PostNL zou dit nieuwe vergoedingensysteem de ondernemer stimuleren, omdat die wordt beloond voor een goede omzet", zegt VVP-voorzitter Gerard van Wezenbeek.

"Maar wij moeten ons personeel gewoon blijven doorbetalen, en kunnen het verlies aan inkomsten nergens anders terughalen. Het concurrentiebeding schrijft voor dat we er geen servicepunt van Kiala of DHL bij mogen hebben. Ik zeg altijd: 'Als we de Story verkopen, mogen we toch ook de Weekend in het schap hebben liggen'."

BonusDe basisvergoeding voor het verkopen van postzegels en het versturen van aangetekende brieven en pakketten wordt lager", zegt woordvoerder Hanne Kluck van PostNL. "Maar de bonus wordt hoger. Die kan de winkelier steunen in het ondernemen. We willen samen met de ondernemer kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de klant ook andere producten in zijn winkel koopt. Ondernemers kunnen zelf de keuze maken of zij door willen gaan met deze service.''

Maar een winkelier heeft weinig te kiezen, zegt Sproet. "Als ik stop als servicepunt, opent mijn buurman er wel een." Toch gaat ze zich serieus beraden of ze er nog wel mee door wil gaan. "Om na 13 jaar zo behandeld te worden door PostNL, dat vind ik best heel schofterig."