Nieuws Actueel
Tachtig ideeën bij Crew on Tour
Ze wrijven de slaap nog uit de ogen. Bart Scheffer trekt een blikje Red Bull open. Tot half twee 's nachts hebben ze zitten werken bij Crew on Tour in Best. Jong is het bedrijf van Scheffer (22), mede-aandeelhouder Thijs Kuipers (22) en medewerker Luc Jacobs (23). Nieuw is hun business: software-oplossingen voor de organisatie van evenementen, met name dancefestivals. Hard werken is het, in de opstartfase van het bedrijf dat afgelopen zomer de garage van Scheffer verruilde voor een officieel kantoor. Het Eindhovens Dagblad ging met ze in gesprek.

Met digitalisering van gastenlijsten en een communicatiesysteem voor medewerkers en leveranciers is Crew on Tour serieus op weg. Afgelopen zomer hadden ze klandizie van festivals als Dream Village, Daylight, LEF! Festival en HockeyLoverz. In festivalorganisator Eye4Dance heeft Crew on Tour een vaste samenwerkingspartner gevonden.
Het is nog maar het begin van de digitalisering in de festivalwereld, spiegelen Scheffer en Jacobs voor. Interactie met bezoekers die een bepaalde kleur op hun telefoon krijgen getoverd, komt er aan. "Je kunt er bijvoorbeeld een wave in het publiek mee maken", belooft Jacobs.
Afrekenen op festivals zonder contant geld met behulp van een speciale armband of smartphone zit in de pijplijn. Crew on Tour denkt ook over zo'n oplossing voor automatisch betalen in de stapstraat het Stratumseind in Eindhoven.
Het zijn aansprekende voorbeelden van producten die zich in de conceptfase bevinden. Het bedrijf heeft zo wel 'tachtig ideeën'.
Bart Scheffer was zelf festivalbezoeker, werkte achter de bar op evenementen op Aquabest en Koningsdag in Eindhoven, en hobbyde sinds zijn elfde als programmeur. Voorwaar een mooie voedingsbodem voor een ICT-bedrijf dat zich volledig richt op evenementen. In Thijs Kuipers vond Scheffer een compagnon in het programmeursvak.
Op die festivals kan het met behulp van nieuwe technologie allemaal veel slimmer, efficiënter en tegen lagere kosten, vindt Crew on Tour. Op een digitale gastenlijst kan per persoon informatie worden gegeneerd. Voor elke artiest kan snel naar specifieke wensen zoals bijvoorbeeld een benodigde fles wodka worden gezocht. Als automatisch betalen zonder cash mogelijk is, volstaan ook op grote festivals een of twee in plaats van 20 tot 25 kassa's met personeel. Natuurlijk zou het 'helemaal super' zijn als ook een festival als Pinkpop met Crew on Tour in zee zou gaan, beamen Jacobs en Scheffer. Maar prioriteit heeft het contracteren van zo'n grote vis niet. De focus ligt nu op het ontwikkelen van een platform voor het boeken van artiesten en de bijbehorende facturering. Lancering staat voor na de zomer op de rol. Een systeem voor automatisch betalen zou eind dit jaar of begin 2017 gereed moeten zijn.
Het is de kunst om te doseren, weet Scheffer. De festivals zijn nog arbeidsintensief omdat het bedrijf ook ter plekke diensten verzorgt als de begeleiding van artiesten en meehelpt bij de toegangscontrole. Ook de financiën spelen een rol. Het bedrijf gaat op zoek naar investeerders om de ontwikkeling van grotere concepten meer vaart te kunnen geven.
Een andere overweging is 'beter dertig klanten te hebben die heel tevreden zijn dan vijftig die zeggen dat het 'wel goed was'.
Scheffer: "Zeker als je automatisch betalen wil aanbieden, zul je vertrouwen van klanten moeten winnen. We investeren zwaar in back-ups en beveiliging van onze systemen. We hebben een enorme uitdaging om ons te bewijzen ten opzichte van ICT-bedrijven die al tien jaar bestaan. Maar dat we jong zijn, is ook onze kracht. Eye4Dance weet dat ze me om elf uur 's avonds kunnen bellen om te zeggen: Bart, we hebben nog een fantastisch idee."