Nieuws Actueel

Taco uit Middelburg leeft tussen kringloop en antiek

Als ventje van 16 was hij al op rommelmarkten te vinden. Ook in de winkel van zijn oom Harry Bongers kon hij als kind zijn hart ophalen. Ome Harry verkocht strips, platen en van alles uit de jaren 60. De handel in speciale spullen trok neef Taco (nu 40) aan.

Van onze redactie 2 oktober 2016

Taco Bongers Middelburg Mechteld Jansen

Hij studeerde commerciële economie, maar kwam er achter dat kantoorwerk niets voor hem is. Eerst verkocht hij vanuit huis tweedehands spullen. Sinds zeventien jaar drijft hij zijn handel vanuit zijn zaak T.B. 2e hands op de hoek van Klein Vlaanderen en Volderijlaagte.

Selectiever

,,Ik vind het een sport om iets te vinden dat ik nog dezelfde dag verkoop. Het aanbod in de winkel verandert daarom bijna dagelijks, in elk geval wekelijks, met steeds nieuwe aanvoer." In de loop der jaren werd hij steeds selectiever. ,,Ik zoek spullen die je niet makkelijk te pakken krijgt." Hij haalt er inboedels voor op. ,,Een neventak van ons is huizen leeghalen en kaal opleveren."En hij gaat elk weekend naar markten in België. ,,Daar heb je echt aparte spullen in omloop."

Bongers vindt iets pas interessant als het ouder is dan dertig jaar. Anders brengt hij het naar de kringloop. ,,Ik maak een uitzondering voor mooi bewerkt hout of metaal. Maar geperste spullen of dingen van IKEA wil ik niet in mijn winkel. Ik heb in de loop der jaren zoveel spullen in mijn winkel gehad, dat ik er de straat mee vol zou kunnen zetten.''

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Mechteld Jansen

De handel is veranderd, merkt Bongers. ,,Een kabinet dat vroeger 20.000 euro kostte, verkoop ik in een half jaar niet. Er is geen vraag meer naar. Dat komt ook doordat er steeds meer kringloopwinkels zijn gekomen." Hij vergelijkt zijn eigen zaak niet met een kringloopwinkel, maar wil ook geen antiekzaak zijn. ,,Ik probeer er ergens tussenin te zitten. Daarmee - én met mijn locatie - onderscheid ik me." Voor Bongers is iets antiek als het oud is. ,,Een keukentrapje van 100 jaar oud werd vroeger niet als antiek gezien. Maar ik wil het wel in mijn winkel, want ik verkoop het de volgende morgen nog.''

Benzinepomp

Hij trekt graag de aandacht met gekke spullen, zoals een benzinepomp. ,,Ik houd van lokkertjes. Zodat mensen denken: 'wat heeft hij nog meer?'" De winkel hangt vol met oude emaillen borden. ,,Daar heb ik een zwak voor." De meeste zijn dan ook niet te koop. ,,Verder zie ik alles als handel." Onlangs voegde hij een nieuwe tak aan zijn winkel toe: ,,Ik ontwerp meubels en laat ze ook maken. "Zo staan er nu banken en kasten van essen- of eikenhout en een stalen constructie tussen zijn verzamelobjecten en hebbedingen."