Nieuws Actueel

Taxatie bemiddelingsbureau wordt slapend rijk

Voor een taxatie laten taxatiebemiddelingsbureaus de huizenkoper de hoofdprijs betalen en kleden zij onderwijl de taxateur uit. Dat stelt Hans van der Ploeg van VBO Makelaar in het AD.

Natasja de Groot | Foto Jan de Groen 23 augustus 2016

Vbo makelaars taxateurs taxatiebemiddelingsbureau

De brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs ziet de scheefgroei met lede ogen aan. Een huizenkoper legt zomaar 500 tot 600 euro neer voor een taxatierapport, terwijl de taxateur 'slechts' 100 tot 150 euro betaald krijgt. De partij die ertussen zit, een taxatiebemiddelingsbureau, is de lachende derde. Directeur Hans van der Ploeg van de belangenvereniging: "Hun marges zijn absurd hoog en de kwaliteit van dienstverlening is twijfelachtig. Dit moet stoppen."

Wat speelt er precies?

"Bemiddelingsbureaus hebben in toenemende mate een voet tussen de deur gekregen bij banken en hypotheektussenpersonen. Als een consument een huis koopt, wordt hij door een bank naar een van die bureaus doorverwezen. Soms verplicht een bank een consument om naar zo'n bureau te gaan. Die partijen doen niet veel meer dan dat zij iemand aanwijzen die de taxatie mag uitvoeren. De taxatiebemiddelingsbureaus factureren rechtstreeks aan de klant en die betaalt wel twee of drie keer meer dan wat de taxateur ontvangt. Dat deugt niet."

Wat deugt er dan niet?

"Hoe kan een bemiddelingsbureau nu zo'n bedrag in rekening brengen aan de consument, terwijl hij nauwelijks werk heeft geleverd? Het enige werk dat het bureau doet, is opdrachten vergaren en uitdelen."

Hoeveel van dit soort bureaus bestaan er?

"Zo'n tien tot vijftien."

Heeft u ook namen?

"Als je op internet zoekt, kom je snel genoeg een paar namen tegen. Maatwerk is een grote. Maar ook Taxatiepunt.nl."

Hebben zij niet gewoon een slim verdienmodel?

"Dit zit tegen oplichting aan. In het taxatieregister NRVT vind je een stevig hoofdstuk over de onafhankelijksheidseisen die worden gesteld aan de taxateur. Maar hoe onafhankelijk ben je nog als je van zo'n bureau jaarlijks 200 opdrachten krijgt? Dan ontstaat er een onwenselijke afhankelijkheidsrelatie."

U bedoelt dat het taxatierapport rammelt?

"We horen van taxateurs dat zij onder druk worden gezet om een rapport snel te leveren. Als je niets betaalt, kun je geen kwaliteit verwachten."

De taxateur kan nee zeggen tegen de opdracht...

"We verwijten de taxateurs een beetje dat zij in zee gaan met dit soort bureaus. En we verwijten de banken dat zij hun klanten naar deze partijen sturen. Als zij een goed taxatierapport willen, moeten ze de taxateur ook eerlijk laten belonen."

Vangen de banken of adviseur een marge iedere keer als zij een klant doorverwijzen naar zo'n bureau?

"Ik kan dat niet bewijzen."

Waarom zouden banken hun klanten naar bureaus sturen die de hoofdprijs vragen?

"Ik heb de indruk dat banken het steeds makkelijker aangeleverd willen krijgen. Ze willen het hele proces stroomlijnen en brengen steeds meer praktische zaken onder bij externe partijen."

Wat moet er nu gebeuren?

"Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze ongewenste situatie. Het is veel gezonder als de consument rechtstreeks met de taxateur tot tariefafspraken komt."

Hoe?

"Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek zou dit verplicht moeten worden gesteld. Dat voorbeeld zouden de banken moeten volgen."

En als dat niet op korte termijn gebeurt?

"Dan moeten de bemiddelingsbureaus op z'n minst open en eerlijk communiceren wat ze verdienen aan een rapport en wat ze precies voor dat geld doen."

Is dit ook niet preken voor eigen parochie?

"Als branchevereniging komen we op voor de belangen van taxateurs. We willen dat zij een normale vergoeding krijgen. Tegelijkertijd moeten de belangen van de consument beter worden beschermd. Zij worden dik benadeeld. Ook door hun eigen bank."

Reactie

Volgens directeur/eigenaar Willy Hamer van Taxatiepunt.nl is het schromelijk overdreven. Zijn bureau zou gemiddeld 300 tot 400 euro factureren aan de klant en zo'n 200 tot 220 euro betalen aan de taxateur. De hypotheekadviseur ontvangt soms een provisie, circa 50 euro. "De taxatiebemiddelingsbureaus hebben er juist voor gezorgd dat de tarieven voor taxaties omlaag zijn gegaan. Wij maken het gemakkelijker voor zowel de banken en de hypotheekadviseurs als de klant." Bemiddelingsbureau Maatwerk zegt zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Een zegsman reageert: "De taxateurs werken op vrijwillige basis en leveren kwaliteit."