Nieuws Actueel
Taxi van de toekomst
Ineens stond ie gistermorgen op de Dam: de auto van de toekomst. Uitstootvrij, zelfrijdend en vooral: extreem luxe. Een vingeroefening, want zo groot zullen de auto's over twintig jaar waarschijnlijk niet zijn, schrijft Het Parool.

Als de Mercedes F015 de Dam opdraait, lijkt het alsof ie achteruitrijdt. Maar kijk je naar de 'achterkant' van de deze auto van de toekomst, dan ga je weer twijfelen: heeft dit karretje eigenlijk wel een voor- en een achterkant?
Als de bestuurder uitstapt en je een kijkje kunt nemen in het binnenste van deze zilverkleurige bruut, kun je deze vraag beantwoorden: ja, in principe wel. Maar de verwarring blijft als even later het stuur het dashboard in schuift en de bestuurdersstoel 180 graden draait. "Zo kan hij ook rijden, terwijl de inzittenden ontspannen met elkaar een gesprek voeren," zegt Huub Dubbelman van Mercedes-Benz, dat het prototype ontwierp en bouwde.
De futuristische auto heeft wel iets weg van een torpedo: zo aerodynamisch als een Stealth-bommenwerper. Inzittenden zijn nauwelijks zichtbaar. Buitenspiegels heeft de F015 niet: aan de portieren, op de plek waar normale auto's een handgreep hebben, steekt een half bolletje ter grootte van een knikker uit. "Dat is de camera. Je hebt zicht naar alle kanten." Als je trouwens goed in de auto kijkt, zie je dat je rondom door de ramen ook al behoorlijk zicht hebt.
De modernste auto van de wereld draaide gisteren een aantal rondjes door Amsterdam, waar half april in het Scheepvaarthuis de Europese verkeersministers vergaderen. Zondagochtend tien uur, dus de meeste Amsterdammers hebben er vast niet veel van meegekregen, maar toeristen waren er uiteraard in overvloed. Het prototype reist al een jaar de wereld over. Elektrisch, super-de-luxe, maar vooral: zelfrijdend. Als de wet- en regelgeving al zover was, kon je je er waarschijnlijk zo mee naar huis laten rijden.
Maar zover is het nog niet, zegt Dubbelman. Voor de gelegenheid is een ontheffing aangevraagd en wordt de auto begeleid door verkeersregelaars.
Drie ton weegt de auto. Het is een vingeroefening: de fabrikant laat ermee zien wat er allemaal mogelijk is. De 'bestuurder' hoeft bijvoorbeeld helemaal niet linksvoor te zitten: met één druk op een paneel switcht de verantwoordelijkheid voor de bediening van de auto naar welke plek de inzittenden maar willen.
Volgens wethouder Pieter Litjens (Verkeer) is de ontwikkeling van dergelijke auto's een goede zaak. Rijdt dit type over tien jaar in Amsterdam rond? "Nee, deze is een paar slagen te groot voor onze binnenstad. Maar met kleinere modellen moeten we doorgaan: dat is de toekomst."