Nieuws Actueel

Taxichauffeurs Brookhuis mogen blijven

Henry Velthuis houdt lachend zijn contract omhoog. De 60-jarige taxichauffeur uit Vroomshoop is weer voor bijna een jaar verzekerd van werk. "Ik had me al gemeld bij UWV, maar ik geef straks meteen door dat ik toch in dienst kan blijven."

Bert Hellegers | Foto: Bert Kamp 20 juni 2016

Brookhuis 5

Een dag nadat de rechter de taxioorlog in Twente besliste is het een komen en gaan van vrolijke chauffeurs bij Brookhuis in Oldenzaal. In afwachting van de uitkomst van de rechtszaken over de Regiotaxi waren de contracten van tachtig medewerkers opgezegd. Ze kunnen in dienst blijven. "Een opluchting", reageert Peter de Ruig (32) uit Goor. Hij liet zich vorig jaar omscholen van schilder tot chauffeur. "Nu heb ik weer zekerheid."

StrijdDat geldt ook voor de directieleden van Taxi Brookhuis. Het Oldenzaalse familiebedrijf was de afgelopen maanden in een keiharde strijd verwikkeld over het binnenhalen van het regiovervoer voor de Twentse gemeenten. Connexxion en Luttikhuis uit Losser kwamen aanvankelijk als winnaars uit de bus, maar konden bij nader inzien volgens de gemeenten toch niet aan alle eisen van de aanbesteding voldoen.

TaxibrancheBij de behandeling van de rechtszaken werd over en weer met modder gegooid. Het maakte duidelijk hoe fel de concurrentie in de taxibranche is. "Niet alleen in Twente. Overal in het land", constateren de directieleden Hans Landman en Ronald Brookhuis. Het is voor de meeste taxibedrijven een kwestie van overleven. De marges zijn gering en overheden willen de kosten van zorgvervoer drukken. Brookhuis drijft voor ongeveer 90 procent op inkomsten uit vervoer van leerlingen, gehandicapten en ouderen.

Eén jaarDe uitspraak van de rechtbank betekent dat Brookhuis definitief een jaar lang het regiovervoer in dertien Twentse gemeenten verzorgt. Daarmee is een bedrag van bijna 7 miljoen gemoeid. Taxi Nijhuis uit De Lutte heeft de opdracht voor Dinkelland binnengehaald. Daarmee keert de rust in de Twentse taxiwereld terug. Grote kans echter dat over een jaar de concurrentiestrijd over de Regiotaxi weer oplaait. "De gemeenten willen verder bezuinigen en werken aan een nieuw collectief vervoerssysteem. We denken dat daardoor straks minder mensen voor een vergoeding voor taxivervoer in aanmerking komen", aldus Landman en Brookhuis.

SmartcabMet de Smartcab denken ze alvast een betaalbaar alternatief te hebben. "60 procent goedkoper dan de reguliere taxi." Dat kunnen ze bieden door te rijden met zuinige stadsauto's, met achter het stuur studenten of mensen die aan de slag gaan vanwege een werkervaringsproject.

Chauffeurs van Taxi Brookhuis zijn blij met hun nieuwe arbeidscontract. Op de foto: Henry Velthuis (Vroomshoop), Peter de Ruig (Goor), Marlon Koot (Wierden), Massis Dikranjan (Almelo), Willy Ensink (Hengelo), Ge Klaas (Almelo) en Bert van Coevorden (Enter).