Nieuws Actueel
Teamwork: samen bouwen aan Park Hilaria
Duizelingwekkende attracties die je in een mum van tijd een andere kijk op de stad geven. Van plezier of angst gillende mensen, maar ook straattheater, muziekoptredens, een ouderwetse draaimolen, de welbekende waarzegster en parkmascotte Larie de Kanarie. Het is een korte samenvatting van Park Hilaria, de kermis in Eindhoven.

Ruim honderd ondernemers staan tien dagen lang klaar om de lichtstad te vermaken. Hilaria is eigenlijk veel meer dan een kermis. Het is een tijdelijk pretpark met veel attracties en zes grote terrassen in de middenberm. Dit jaar is er iets nieuws: het POP-bandje, wat staat voor Pay one Price. Met dit polsbandje kunnen bezoekers voor twintig euro per persoon, van maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur, onbeperkt gebruikmaken van de attracties. Per dag zijn duizend bandjes beschikbaar, Larieclubleden hebben voorrang.
Passen en metenEen week voordat Hilaria de poorten opent, wordt de Kennedylaan afgesloten voor het verkeer. "Dat is een magisch moment, daar wil ik altijd bij zijn,'' zegt Mariola Scheepstra, projectmanager bij Eindhoven247. "Dan zie je meteen de konijntjes over straat rennen, die wonen blijkbaar in de middenberm. Vanaf dat moment mogen wij weer. Het is best een klus om alles binnen een week op te bouwen. Ruim honderd ondernemers moeten een plek krijgen op die twee keer zeshonderd meter. Het is altijd spannend of dat allemaal past.''
Het plannen gebeurt door malletjes op schaal te knippen en op een groot vel papier te plakken. Dat doet Mariola samen met Swen Roux van Invert Events. Mariola: "We hebben te maken met bomen, stoeptegels en lantaarnpalen. Alles is tot op de centimeter uitgedacht, maar we zijn er altijd op voorbereid dat er last minute toch nog iets in de weg kan staan. Dit jaar hebben we een extra uitdaging, omdat de Kennedylaan vernieuwd is.'' Alles maar dan ook echt alles moet worden aangelegd: er is geen stroom en water. Grote generatoren draaien om het hele circus op gang te houden. "Een paar jaar geleden was er een flinke stroomstoring in Woensel. Gezegd werd dat Hilaria de schuldige was, maar dat kon dus helemaal niet!''
Verspreid over de stadTot 2002 liepen kermisliefhebbers heel wat af in Eindhoven. Alle attracties stonden verspreid over de pleinen in de stad of Winkelcentrum Woensel. Omdat eerst het 18 Septemberplein werd gerenoveerd en Woensel later verbouwd, bedacht de gemeente samen met andere partijen een nieuw plan. De Eindhovense kermis moest een tijdelijk pretpark worden. Locaties als Strijp-S en De Karpendonk kwamen hiervoor in beeld, maar de ruimte voor de nieuwe opzet bleek daar ontoereikend. "De keuze voor de Kennedylaan is gedurfd,'' vertelt Mariola. "Maar Hilaria valt in de bouwvakvakantie, dus we kunnen het verkeer goed omleiden."
De gemeente deed drie keer een locatieonderzoek. Steeds kwam de Kennedylaan als beste uit de bus. "Geen enkele kermis in Nederland had een soortgelijk concept. Bezoekers, in het eerste jaar 220.000, waren meteen enthousiast. De exploitanten waren echter niet tevreden. Ze moesten wennen aan de hekken rondom het gebied. Bovendien was het die zomer heel heet en voldeed het nieuwe concept niet aan hun verwachtingen. Op een gegeven moment gooiden ze zelfs de luiken dicht. Dat werd breed uitgemeten in de pers, waardoor nog meer bezoekers op het park afkwamen. Na wat gesprekken gooiden ze alles weer open en werd het alsnog een succes. Uiteindelijk waren de exploitanten er blij mee. Ze vonden de rust tijdens de opbouw en het ontbreken van bezoekers achter hun attractie prettig. Bovendien waren ze erg blij met nachtbeveiliging.''
Goede gesprekkenVoordat Hilaria op de nieuwe plek van start ging, werden gesprekken gevoerd met bewoners uit de omliggende wijk. Over geluidsoverlast, hoge attracties naast de flats en de sluitingstijden. Deze gesprekken verliepen goed en daarom kan het pretpark elk jaar weer draaien. Tijdens het tiendaagse evenement sluit de gemeente de hele wijk af en geeft bewoners een parkeerkaart. Hilaria-bezoekers kunnen niet parkeren in de wijk. "Parkeergelegenheid genoeg op het TU-terrein, vertelt Mariola. "We plaatsen zelfs plaskruizen om de wijk zoveel mogelijk te ontzien. Als compensatie krijgt iedere bewoner een strippenkaart."
Tijdens het evenement is er constant communicatie met de aangrenzende flatbewoners. "Als er echt iets aan de hand is, lossen we het meteen op. Dan stellen we de bassen van het geluid bij of zorgen we ervoor dat die ene lamp de huiskamer niet meer binnen schijnt."
Geen enkel evenement bestaat zonder de inzet van vrijwilligers. Bij Park Hilaria zetten 25 mensen zich belangeloos in. Sommigen nemen speciaal in deze periode vakantie op om erbij te kunnen zijn. Ze heten overigens geen vrijwilligers, maar sfeerscouts. Ze houden de frisheid van de toiletten in de gaten, letten op losliggende slangen of kabels en peilen de sfeer in het park.
Het totale organisatieteam bestaat uit vijftig mensen. Maken zij zelf wel eens een ritje in een attractie? Mariola lacht: "De laatste keer dat het team die stap waagde, liet de exploitant de attractie langer en flink sneller en hoger gaan. Dat risico lopen we niet meer!''
De kermisondernemers
De exploitant: Jarno Otten maakt het publiek blij met zijn Tsunami
Voor de veertiende keer staat Jarno Otten op Park Hilaria. Menig bezoeker heeft mooie herinneringen aan zijn attracties: de Excellerator die in drie seconden van 0 tot 100 km/uur gaat en de Dominator, een grote schommel die 360 graden over de kop draait. Dit jaar komt hij met zijn nieuwe attractie: de Tsunami. Opnieuw een uitdaging voor waaghalzen. Jarno staat op zo'n 25 kermissen per jaar en komt graag terug naar Hilaria. "Het park is breed van opzet en biedt vertier en gezelligheid voor de hele familie."
De meester: Swen Roux stuurt Park Hilaria aan
Al in oktober start Swen Roux met de voorbereiding en verpachting. Hij geeft alle ondernemers een plek op het park. Tijdens de opbouw zet hij de puntjes op de i en stuurt personeel, leveranciers en vrijwilligers aan. Ook let hij erop dat onder meer de hekken, wc's, tenten, EHBO-post en horeca op de goede plekken komen te staan. Tijdens Hilaria loopt Swen rond om te checken of alles op tijd open is en draait. Samen met zijn crew bouwt hij alles ook weer af.
De horecaman: Harold van Nielen exploiteert twee tenten
Er zijn twee muziektenten op Park Hilaria: Hollario en De Lariepoptent. Harold van Nielen, van 't Mulderke en Stads Bar&Food, exploiteert deze tenten al heel wat jaren. Inmiddels is hij de enige Eindhovense horecaexploitant op het Park. Hij boekt de artiesten voor beide tenten. De artiesten van het Hollandse lied selecteert hij samen met Danny Canters uit Eindhoven. "Hollario is een publiekstrekker met grote artiesten. Django Wagner en Ferry de Lits zijn er altijd bij. Daar rekenen de liefhebbers op." Samen met de leveranciers regelt de ondernemer tenten, vloeren, geluid en horeca.
De vormgever: Ben Hohmann ontwerpt de grote toegangspoorten
Eén keer in de vijf jaar krijgt Park Hilaria een nieuwe toegangspoort. De eerste jaren alleen aan de zuidkant, nu ook aan de noordkant. Ze zijn kleiner dan voorgaande jaren, maar de poorten zijn nog steeds 70 meter breed en 8 meter hoog. "De meeste mensen weten Hilaria nu wel te vinden,'' zegt Ben Hohmann van Department B. Hij ontwierp de laatste twee poorten en werkte onder meer het concept van het nest van de parkmascotte uit. Bijzonder is ook zijn ontwerp van de 16 meter hoge geluidsmeter op de toren bij de noordingang.
De stofzuiger: Linda Geerligs houdt het park schoon
Hoeveel afval veroorzaken attracties en horeca plus 500 duizend bezoekers in tien dagen? Linda Geerligs van Van Gansewinkel weet het antwoord. Elk jaar probeert ze de afvalstroom verder te finetunen. Het terrein wordt samen met partner ICS schoongemaakt. Van Gansewinkel voert de boel daarna met kraakpersmachines af. De veegwagens starten zes uur 's ochtends en het afval wordt rond half tien afgevoerd. Hoeveel dat is? Zo'n 8,5 ton in tien dagen.
De cijfers
500.000 mensen komen op Park Hilaria af.
De oudste attractie komt uit 1910. Dit is de nostalgische draaimolen.
Park Hilaria is 1,2 kilometer lang: twee keer 600 meter.
101 ondernemers staan met hun attractie op de Kennedylaan.
8,5 ton afval wordt tijdens het tiendaagse evenement geproduceerd en afgevoerd.
3146,5 meter hekwerk staat er rond het kermisgebied.