Nieuws Actueel

Technische sector verwacht omzetstijging in 2016

De Nederlandse technische sector is positief gestemd over het jaar 2016. Iets meer dan de helft van alle technische bedrijven verwacht dat de omzet dit jaar groeit. Dat blijkt uit cijfers van de ROVC TechBarometer.

Redactie De Ondernemer | bronnen: eventbranche.nl / ANP 31 maart 2016

Lassen lasser technische sector

De groei van de technische sector is al ingezet in 2015: 45 procent van de technici geeft aan dat de omzet vorig jaar gestegen is. Om economische groei te realiseren, geeft 29 procent van de respondenten aan verbetermethodes te implementeren. Denk hierbij aan methodes als Lean, Six Sigma of WCM, die allen werkprocessen verbeteren. Ook het innoveren met producten of diensten en het opleiden van medewerkers zijn populaire methodes om meer omzet te realiseren. AllroundIn het onderzoek is ook gevraagd naar de belangrijkste ontwikkelingen voor technische bedrijven de komende drie jaar. Allround inzetbaarheid van technici blijkt met afstand de belangrijkste ontwikkeling. Dit betekent dat er vooral vraag is naar technische medewerkers die meer dan één vakgebied beheersen en multi-inzetbaar zijn.

18 procent van de respondenten geeft daarnaast aan automatisering belangrijk te vinden, zowel nu als in de toekomst. Verder wordt het borgen en bijbrengen van kennis en kunde gekenmerkt als één van de belangrijkste huidige ontwikkelingen.

Nieuwe uitdagingenJohn Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Wanneer het goed gaat met de technische sector, gaat het ook goed met Nederland. Bijna een vijfde van de beroepsbevolking heeft namelijk een technisch beroep. Daarnaast is de technische branche verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse export. Dit betekent wel dat we voor nieuwe uitdagingen komen te staan. 2016 wordt het jaar van allround inzetbaarheid. Dit kan echter alleen gerealiseerd worden als technische bedrijven investeren in kennis en kunde.”