Nieuws Actueel

Zo maakt technologie het mkb slim

De helft van de mkb'ers weet niet wat ze met big data aanmoeten, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Winkelier Michael Hauser weet er wél raad mee, aldus het AD. Wat kunnen anderen van hem leren?

Natasja de Groot | Foto: Frank Jansen 11 januari 2017

Big data gespiegeld 1065 1

Veel traditionele winkeliers worstelen met de vraag hoe ze moeten omgaan met de concurrentie van online winkels. Michael Hauser (26 jaar) heeft daar wel een antwoord op: verzamel informatie over klanten en speel daar slim op in. Hoe? De eigenaar van House of Bluejeans in Zoetermeer heeft zijn modewinkel helemaal uitgerust met de nieuwste technologische snufjes.

Zo kan hij precies zien wie er in de winkel is, wanneer de piekmomenten in de winkel zijn, en welke kledingstukken goed lopen. In de pashokjes krijgen de klanten via een tablet advies welke andere artikelen bij hun nieuwe kledingsstuk passen of ontvangen ze op basis van hun eerdere aankopen zelfs heel gerichte aanbiedingen. ,,Je moet van het winkelen een beleving maken. Mensen moeten graag naar jouw winkel willen komen."

Gemak & efficiency

In de winkel van Hauser hoeven klanten zich in elk geval niet druk te maken of ze even moeten wachten bij de kassa. Ze kunnen afrekenen terwijl ze nog in hun ondergoed in het pashokje staan. ,,Wat een verschil met zo'n keten als Primark waar je ondanks twintig kassa's nog 20 minuten in de rij moet staan", grapt de ondernemer.

Het technologische vernuft levert volgens hem niet alleen gemak op, maar ook efficiency en daarmee lagere kosten. Niet zo gek, want hij heeft meteen minder kassapersoneel nodig. ,,Ik weet ook wanneer het rustig is in de winkel en op die rustige momenten zet ik minder personeel in."

Big data werkt efficiency ook op andere manieren in de hand, vertelt hij. Zo weten leveranciers hoeveel artikelen er nog op voorraad zijn en kunnen zij daar qua logistiek handig op inspelen.

Producten & diensten

Het is een grappig, maar ook best cruciaal detail; de jonge winkelier weet nog niet eens zo gek lang wie zijn klanten precies zijn.

,,Ik heb deze zaak al zes jaar maar moest via big data leren dat onze doelgroep wat ouder is dan we dachten: niet 20 tot 30 jaar, maar tussen de 30 en 35 jaar. Daar heb ik zelfs het hele inkoopbeleid op aangepast."

Al met al heeft big data Hauser geen windeieren gelegd. Naar zijn zeggen is de verkoop in de winkel in ruim een jaar tijd met 10 tot 15 procent gestegen, en de online verkopen met 30 procent. En hij wil nog dit jaar zijn herenzaak uitbreiden met damesmode. Dat andere ondernemers terughoudend zijn met technologie en big data of er niet de relevantie van inzien, begrijpt Hauser wel. ,,Het is een forse investering maar big data biedt ook weer nieuwe kansen.

Ieder bedrijf beschikt over gegevens: verkoopcijfers, klanteninformatie, websitebezoek, logistieke gegevens, externe data, enzovoort. Die informatie kun je verzamelen, opslaan en analyseren. Het koppelen van al die gegevens wordt big data genoemd. De Kamer van Koophandel en de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van big data onder mkb'ers. 1.700 ondernemers deden mee. De uitkomst: een groot aantal kijkt de kat uit de boom. 49 procent zegt het niet relevant te vinden voor het eigen bedrijf. De belangrijkste reden: ze zien het als kostenpost niet zozeer als strategisch middel. 44 procent ziet big data wél als kans, vooral om de relatie met de klant te verbeteren.

Gerelateerde artikelen:

Kan Big Data winkels helpen in hun strijd met de webshops?

Bright Data: het slimmere vervolg op Big Data voor winkeliers

Bedrijfsleven casht dankzij digitalisering