Nieuws Actueel
TEDx Rotterdam helpt stad en bedrijfsleven verder
Wie kent ze niet: de filmpjes van TEDx, waarin sprekers presentaties geven met titels als 'Do schools kill creativity?' en 'How great leaders inspire action'. De korte maar krachtige TED Talks gaan regelmatig viraal en inspireren ondernemers over de hele wereld. De non-profitorganisatie TED begon in 1984 in Silicon Valley, maar inmiddels worden er over de hele wereld TEDx-evenementen georganiseerd door vrijwillige franchisenemers. Zo ook in Rotterdam op vrijdag 4 november in de Van Nellefabriek.

Net als het hele team van TEDxRotterdam zijn organisators Allison van Dams en Micha Italiaander ondernemers. Micha is expert arbeidsmobiliteit, Allison is eigenaar van een bedrijf dat groene energieprojecten organiseert. Ze vonden elkaar in het gezamenlijke geloof in een bottom-upbenadering: dat het bedrijfsleven jonge ondernemers een kans moet geven om beide partijen verder te helpen.
Micha: ,,We wilden dus een platform creëren dat de stad verder helpt. In Amsterdam is elke avond wel een debat of lezing te bezoeken, in Rotterdam is dat veel minder. Daarom zou je denken dat hier minder interessante dingen gebeuren en mensen minder met innovatie bezig zijn, maar dat is absoluut niet het geval.” Allison: ,,TEDx is een perfecte tool om dat beter zichtbaar te maken. Na enkele gesprekken bedachten we ons: waarom organiseren we zelf geen TEDxRotterdam?”
Citylicense TEDx Kan iedereen een eigen TEDx organiseren? ,,De organisatie in de VS houdt een dikke vinger in de pap,” vertelt Micha. ,,De letter x betekent dat het om een onafhankelijk georganiseerd TED-evenement gaat. Maar een citylicense, zoals dat heet wanneer je de naam TEDx gebruikt in combinatie met de stadsnaam, krijg je niet zomaar.”
Voordat je als organisator aanspraak maakt op een citylicense moet je een kleiner evenement georganiseerd hebben, zoals Micha en Allison deden met TEDxCoolsingel in 2015. Daarnaast moet je naar een evenement in het buitenland. ,,We zijn naar TEDGlobal geweest in Genève. Met sommige andere TED-organisatoren hebben we nog steeds contact, het is goed om ideeën uit te wisselen.” Met de citylicense op zak kan de organisatie van het evenement beginnen, zolang je je als organisator maar houdt aan de regelementen en richtlijnen van TED, die in een dikke handleiding staan uitgelegd.
Geen commercieel karakter Hoewel alle TEDx-evenementen dus een eigen, lokaal karakter hebben blijft de moederorganisatie in San Francisco altijd invloed houden op het gebruik van de organisatienaam. Zo mogen de presentaties nooit een commercieel karakter hebben: er mogen geen logo’s zichtbaar zijn en de spreker mag niet aan een bedrijf verbonden zijn en dat noemen tijdens zijn spreektijd.
De insteek moet daarnaast altijd aansluiten bij de slogan van de organisatie: ,,ideas worth sharing”. Dat klinkt vrij Amerikaans, maar deze editie van TEDx heeft ook een sterk Rotterdams karakter: ,,Iedere spreker moet iets kunnen bijdragen aan de stad. We geloven dat bedrijven, door jonge en getalenteerde mensen een kans te geven, starters én zichzelf verder kunnen helpen. Vorig jaar was onze slogan ‘doing good doesn’t necessarily mean being charitable’ en daar geloven we nog steeds in.”
Tijdens TEDxCoolsingel in 2015 stonden onder andere Rodney van den Hengel (oprichter van Rotterdams koffiebonenmerk Heilige Boontjes, Justus Uitermark (professor communitydevelopment aan de Erasmus Universiteit) en Omani Ormskirk (zestienjarige Rotterdammer en Grand Champion Senior Dance of the World) op het podium. Wie er in november zullen spreken? Dat blijft nog tot op het laatste moment een geheim, maar ook dit jaar zal er weer veel aandacht zijn voor lokale sprekers.
Tijd maken voor TEDx Het werk voor TEDx is op vrijwillige basis, zowel voor licentiehouders Allison en Micha als voor de rest van het team. Wat krijg je er dan voor terug? Micha: ,,Degenen die aan TEDx meewerken doen dit vaak voor het uitbreiden van hun portfolio en voor het opdoen van nuttige contacten en de nodige inspiratie. Anthony aan de Vijver is bijvoorbeeld sinds vorig jaar grafisch ontwerper voor ons, hij kwam toen net uit school maar kreeg dankzij zijn ervaring bij TEDxCoolsingel direct allerlei interessante opdrachten aangeboden.”
Motivaties lezen En voor wie is TEDxRotterdam dan? In principe kan iedereen die interesse heeft het evenement te bezoeken zich inschrijven. Je moet daarbij wel een motivatie invullen: waarom wil je komen, wat kun je bijdragen en wat hoop je zelf uit je bezoek te halen? Alison en Micha maken vervolgens een selectie, want de Van Nellefabriek heeft maar 900 plaatsen*. Micha: ,,Dat wordt nog een hele klus: vorig jaar hadden we het dubbele aantal inschrijvingen van het aantal plekken dat we konden aanbieden,” zegt Micha. ,,Maar dat maakt het juist leuk,” meent Allison. ,,De redenen dat mensen willen komen zijn heel uiteenlopend en soms stellen ze zich in hun motivatie opvallend kwetsbaar op. Dan weet ik weer waar ik het voor doe.”
*Aanmelden voor één van die 900 plaatsen kan via de website
----
LOKAAL BEDRIJFSLEVEN STEUNT TEDXROTTERDAMMoeilijk om vrijwilligers te vinden om mee te werken aan het evenement is het, door de goede reputatie van TEDx-evenementen, niet. Peter Robbemond, eigenaar van videoproductiebedrijf ValoMedia, verzorgt de cameraregistratie en –regie tijdens TEDxRotterdam en vertelt: ,,Mijn compagnon en ik hebben afgesproken geen onbetaalde klussen meer aan te nemen, die tijd is voorbij: ons bedrijf groeit erg hard. Maar voor TEDx maken we graag een uitzondering. Het is een verrijking voor de stad Rotterdam en laat zien: er is een hoop problematiek in de stad maar des te meer om trots op te zijn. Daar dragen we graag aan bij.”
Ook eventmanager Tamara Callender maakt, naast de werkzaamheden voor haar eigen bedrijf, graag tijd voor TEDx: ,,Ik was vorig jaar op de Coolsingel voor het eerst bij een TEDx-evenement en was erg onder de indruk. Een half jaar later werd ik via LinkedIN benaderd of ik mee wilde werken aan het volgende evenement, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken. Mijn rol is om van het evenement een unieke ervaring te maken: de bezoeker moet geïnspireerd naar huis gaan en dat kan in de kleinste dingetjes zitten. Ik wil bijvoorbeeld samenwerkingen aangaan met lokale kunstenaars.”
Niet alleen de organisatie, maar ook de sprekers werken vrijwillig mee aan TEDx. Zij worden intensief getraind door trainingsbureau Debatrix, dat ook topondernemers, de Europese Commissie en lijsttrekkers helpt voorbereiden op cruciale debatten en presentaties. ,,Aan het eind van de rit zijn ze echt volleerd presentator. En ze krijgen een heel mooi eindproduct: een professioneel filmpje waarin ze hun idee aan een groot publiek presenteren,” aldus Micha.