Actueel

Terras bij winkels is van de baan

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Er komen voorlopig geen terrassen voor winkels in Den Bosch. Wethouder Huib van Olden zei onlangs dat terrassen een onderdeel zouden kunnen zijn van een proefproject, waarbij de gemeente geselecteerde winkeliers toestaat alcoholhoudende dranken te serveren. Maar uiteindelijk maken de terrassen geen deel uit van een overeenkomst die volgende week wordt getekend door de gemeente, ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch en de Bossche afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Bernard Kuenen, voorzitter van de Bossche horecabranche, zei onlangs in het Brabants Dagblad fel tegenstander te zijn van terrassen bij winkels. Volgens hem zorgt het voor 'onnodige druk op horeca-ondernemers'. Peter Claessen, voorzitter van Hartje, pleitte voor 'een gesprek over voorwaarden'. Uiteindelijk heeft 'zijn' vereniging er vrede mee dat de terrassen van de baan zijn. "Laten we eerst kijken hoe het experiment gaat zonder de terrassen", aldus Hartje-vice-voorzitter Jolanda Bertrums.

Judith Hendrickx (Bossche Groenen) stelde onlangs tijdens een vergadering van de commissie financiën, economische en sociale zaken voor om winkeliers een terrasje te gunnen. "Als we bezoekers van de stad willen boeien, dan moeten we iets doen. Het is fair om winkeliers een paar tafels en stoelen buiten te laten zetten", zei Hendrickx. "Ondernemers hebben dat nodig in deze moeilijke tijden", aldus het raadslid. Volgens haar zouden de terrasjes uitnodigen langer in de stad te blijven en mogelijk iets extra's te kopen. De meeste vertegenwoordigers van de fracties steunden het idee.

Lees verder onder de advertentie

VerbaasdHendrickx reageerde gisteren verbaasd dat de overeenkomst middenstanders geen kans biedt op een terras. "Wethouder Hoskam heeft er deze week nog voor gepleit dat voor middenstanders wat lossere regels zouden gelden. Daarom zou het volgens mij een logische stap zijn als de overeenkomst ruimte biedt aan winkeliers die een terras willen. Ik ga er vanuit dat die mogelijkheid er over een poosje wel komt, maar buiten de overeenkomst om."

Horeca-branchevoorzitter Bernard Kuenen zegt zich te blijven verzetten tegen een verruiming van de 'terrasregels'. "Ik ben er faliekant tegen en het wordt nu hoog tijd dat de overeenkomst wordt gesloten."

Glaasje prosecco voor de klanten? Niks ervan!Wethouder Jan Hoskam had het er maandagavond nog over tijdens het Nieuwscafé in de Bossche Verkadefabriek. De gemeente wil het winkeliers in de binnenstad wat gemakkelijker maken om klanten te lokken. Er komt een test met winkels die drank mogen verkopen of weggeven. Een glaasje prosecco voor klanten die in de winkel naar een modeshow kijken, en na afloop een flesje voor thuis. Moet kunnen, dachten ze laatst bij damesmodezaak Marc Cain in de Bossche Kerkstraat. Maar een medewerkster van stadstoezicht maakte er een einde aan. Zij stelde winkelmanager Marion Lagrand een boete in het vooruitzicht.

Lees verder onder de advertentie

Ruim voor de eerste manequins op 17 februari de modeshow zouden lopen, was als lokkertje een tafel voor de deur gezet met een fles prosecco en glazen erbij. Een medewerkster van stadstoezicht stapte direct naar binnen om poolshoogte te nemen. Geen vergunning. Foute boel. "We moesten alles direct uit de zaak halen. Alle miniflesjes moesten weg. Zelfs de glazen moesten de deur uit. Toen ik zei dat we die zouden gebruiken voor water, werd gezegd dat ze ons in de gaten zouden houden. Te gek voor woorden", zegt Lagrand. Zij zou de hoogte van de boete nog horen.

De schade blijft beperkt. Gisteren kreeg de manager een brief van de gemeente: het blijft bij een waarschuwing. "Gelukkig maar", zegt Jolanda Bertrums, vice-voorzitter van ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch. Zij ging op verzoek van de manager bij de gemeente na wat er precies aan de hand was. "Er zijn Bossche modezaken waar op een drankje wordt getrakteerd. Maar in dit geval waren alle flessen nog gesloten. Dat scheelde een boete", zegt Bertrums.

Manager Lagrand had gerekend op meer begrip van de gemeente. "Het is heus niet zo dat we onze klanten aan de drank willen hebben. Het was een gastvrij gebaar. Meer niet." Zij geeft toe klanten 'af en toe' te trakteren op een drankje. "Maar dat doen we nu niet meer."

Lees verder onder de advertentie

GedetailleerdStadstoezicht heeft er gedetailleerd werk van gemaakt. In de aangetekende brief die Lagrand gisteren ontving, is te lezen dat het gaat om sekt dry met een alcoholpercentage van 11,5 procent. Er werd 'gehandeld in strijd met artikel 25 lid 1 sub a van de Drank- en Horecawet'.

Stadstoezicht en de gemeente 'vallen' ook over de tafel waarop de flessen stonden. "Los van het feit dat het u niet is toegestaan om in uw winkelpand alcoholhoudende drank aanwezig te hebben, is tevens geconstateerd dat u gebruik hebt gemaakt van de openbare weg. Dat is een overtreding van artikel 2:3 van de Algemene Plaatselijke Verordening 2012." Dat kan losser.