Nieuws Actueel

Waarom blijft belegger toch in Tesla geloven?

De Wall Street Journal publiceerde gisteren een grafiek met de kop: Range Anxiety. Deze term beschrijft de nerveuze gevoelens die bestuurders van elektrische auto's ervaren als onderweg hun accu bijna leeg is en er geen laadstation in de buurt is. De grafiek in de Amerikaanse zakenkrant toonde de laatste zes kwartaalverliezen van Tesla. In één oogopslag wordt duidelijk waarom beleggers de afgelopen tijd massaal zijn uitgestapt bij de fabrikant van elektrische auto's: Tesla verbrandt sneller geld dan zijn auto's accelereren.

Bard van de Weijer 12 februari 2016

Teslamodel Xelonmusk1065

Woensdag maakte het bedrijf zijn elfde kwartaalverlies op rij bekend en de resultaten waren nog slechter dan analisten hadden verwacht, bericht de Volkskrant. Het totale verlies over 2015 kwam uit op 889 miljoen dollar (783 miljoen euro). Maar in plaats van nog dieper weg te zinken dan de 40 procent die de aandelen dit jaar al hebben verloren, steeg de beurskoers na de bekendmaking van het nieuws met bijna 10 procent. De reden? Topman Elon Musk zei te verwachten dat Tesla dit jaar winst gaat boeken. Als dat lukt, is het voor het eerst sinds het bedrijf in 2003 werd opgericht.

De reden dat het concern winst denkt te gaan maken, komt ondermeer door een sterke opleving van de verkopen van het luxe Model S. Deze zijn de laatste drie maanden met 76 procent gestegen. Vorig jaar werden 50 duizend exemplaren afgeleverd, dit jaar zet de groei door tot 80- à 90 duizend voertuigen, beloofde Musk. Dat was dan weer meer dan analisten hadden voorzien. Er was meer goed nieuws. Tesla liet weten dat de Model 3 op schema ligt en eind maart wordt gepresenteerd. De 3 gaat niet meer dan 35 duizend dollar kosten.

Lees verder op VK.nl