Nieuws Actueel

The Read Shop Enschede boycot Volkskrant voor één dag

Het was vijf over half negen zaterdagochtend toen een klant hem attent maakte op de tekening. "Of ik de cartoon in de Volkskrant al had gezien..." Nee, dat had Hennie Weissink, samen met echtgenote Marja eigenaar en uitbater van The Read Shop in het Mirowinkelcentrum nog niet.

Teun Staal | Foto: Lars Smook 23 mei 2016

Volkskrant boycot enschede lars smookj

Hij bladerde vervolgens door het ochtendblad waarvan hij een stapel van dertien exemplaren had liggen, klaar om verkocht te worden. Maar Weissink werd onaangenaam getroffen door de cartoon van Jos Collignon. Die riep bij hem meteen de bittere herinnering op aan het fatale stadiondrama van 2011, waarbij twee doden vielen. De tekening toont een vader en z'n zoontje in de ruïnie van een ingestort stadion.

"Ik heb vervolgens met een goede kameraad gebeld, net als ik een Twente-supporter. Daarna heb ik contact gezocht met mijn vrouw, die nog thuis was en later naar de winkel zou komen."

Eerste reactieEchtgenote Marja was duidelijk en resoluut. "Die krant verkopen we vandaag niet, was direct mijn reactie. Ja, kom... Ik houd van een goede cartoon, maar deze kan absoluut niet. Een cartoon over de rug van twee doden gaat te ver. Die Volkskranten, die gaan de papierversnipperaar in. Normaal gesproken we ze allemaal op een zaterdag. Nu lopen we dat geld mis, maar dat moet dan maar."

Hennie Weissink: ,,Het is ook voor ons cluppie. Ik begrijp dat er een beeld ontstaat dat het Twentse ros hulpeloos op zijn rug ligt. Dat mag een cartoonist tekenen. Maar dit niet. Hier zijn een paar jaar geleden twee doden gevallen, dit is ongepast.''

PositiefDe daad van protest werd bij de entree van de winkel uitgelegd op een A4'tje, bevestigd aan de krantenstandaard: 'Door respectloos gedrag van de Volkskrant wordt deze krant vandaag niet verkocht!' "De reacties van de klanten zijn allemaal positief", zegt Marja Weissink deze zaterdag een uur voor sluitingstijd. ,,Velen vinden dit stijlloos.'' Dat ze geen loze woorden spreekt blijkt als een man de winkel komt binnengesneld. "Goede actie", roept hij om zich vervolgens weer uit de voeten te maken. "Dat horen we nou de hele dag", zegt Hennie Weissink.

FC TwenteOverigens heeft ook FC Twente de cartoon van Collignon scherp veroordeeld. Op het officiële twitter account noemt FC Twente de cartoon respectloos en smakeloos.

The Read Shop hield de boycot van de Volkskrant trouwens beperkt tot een dag. De krant is er nu weer te koop.